Het Belang van Limburg

Eerste zege hing in de lucht

Thonnon met kleine voorsprong

- Freddy VAES

Gisteren reed nationaal nieuweling­enkampioen Milan Fretin in Frasnes zijn laatste koers in de nationale driekleur. Van 21 tot 30 juli neemt hij deel aan het European Youth Olympic Festival in het Hongaarse Györ, en zal hij dus in Lac de l’Eau d‘Heure zijn titel niet kunnen verdedigen. Als Bas Thonnon goed is, dan is hij ook echt wel goed. Dat toonde hij in het verleden een paar keer. Dat deed hij zaterdag ook in Schulen waar hij al van bij de start aan de haal ging en in de finale nog krachten genoeg over had om solo naar zijn eerste seizoensze­ge te fietsen. Het startschot was nog maar net gegeven of Bas Thonnon ging, samen met Dries Van Bun, aan de haal. Een 15-tal kilometer later kregen ze het gezelschap van vijf andere renners en later nog twee achtervolg­ers. De negen werkten goed samen en fietsten de rest van het 43-koppige deelnemers­veld op ruime afstand. Op iets meer dan tien kilometer van de finish ging Thonnon in zijn eentje aan de haal, in de rug perfect gesteund door zijn Nederlands­e ploegmaat Stijn Daemen. Veel ruimte kreeg de vluchter niet, al wist hij uiteindeli­jk toch stand te houden en met kleine voorsprong zijn eerste seizoensze­ge te behalen.

Liesblessu­re

“Misschien heeft het inderdaad wat langer geduurd dan verwacht”, bekent Bas. “Maar na een behoorlijk­e seizoensta­rt stokte het eerst omwille van ziekte en onlangs door een liesblessu­re waardoor ik zelfs moest afzeggen voor het BK. Ik heb het toen een paar weken rustig aan moeten doen. Bovendien waren er ook de schoolexam­ens. Alles ligt nu achter me, en beide met goede afloop. Van de lies heb ik geen last meer en op school behaalde ik een A-attest. Mijn hoofd is nu dus vrij.”

Condrozben­en

Deze eerste zege komt niet onverwacht. Vorig weekend presteerde Thonnon al sterk. In de zware Omloop van de Condroz werd hij tiende en een dag later in Jesseren vierde. In die laatste wedstrijd maakte hij deel uit van de kopgroep van vier, maar werd hij op het einde gelost. “Ik had daar nog last van zware Condrozben­en en eigenlijk werd ik niet echt gelost”, verbetert Bas. “Er werd in de finale om de haverklap gedemarree­rd en ik had me daardoor even laten verrassen. Om wat krachten te sparen, hoopte ik het gaatje te kunnen dichten indien ze weer stilvielen. Maar helaas. Een misrekenin­g en zeker een les die ik geleerd heb.”

 ?? Foto FREDDY VAES ?? Bas Thonnon rijdt in Schulen solo naar zijn eerste seizoensze­ge
Foto FREDDY VAES Bas Thonnon rijdt in Schulen solo naar zijn eerste seizoensze­ge

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium