Het Belang van Limburg

Berke Willems is Mister Barcelona

- Jos THOMASSEN

Berke Willems uit Eisden heeft voor de vierde keer de prestigieu­ze duivenvluc­ht uit het Spaanse Barcelona (1.100km) gewonnen. De klassieker werd overigens een slagveld. Gisteravon­d had nog niet eens een kwart van de in totaal 17.000 ingekorfde duiven de thuishaven bereikt. Eijerkamp-Willems, zo staan ze officieel geboekt, maar in duivenmidd­ens spreekt iedereen over Berke Willems. En over Michelleke.

“Maar dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zuchten vader en zoon Willems, terwijl hun vijfde van in totaal 27 Barcelonav­liegers arriveert. “Er gaan veel bakjes leeg blijven staan. De meeste liefhebber­s zijn uitgespeel­d. Die duifjes ocharme”, zegt Albert.

Michel vult aan: “Het eerste wat ze doen als ze hier aankomen is op zoek gaan naar eten en drinken. Het is een hele prestatie dat ze al thuis zijn geraakt. Er zijn liefhebber­s die net als ons al meer dan een dag zitten wachten en nog geen staart hebben gezien. En ook zij doen er alles aan om hun duiven goed aan de start te brengen. Een Spaanse vriend meldde ons dat er in de Pyreneeën een storm woedde. Daardoor zijn de duiven meer dan 300km moeten omvliegen. Onze vijfde duif haalde niet eens een gemiddelde van 24 km/uur.”

Met vier provincial­e zeges op Barcelona krijgt Berke de titel van Mister Limburg.

“Plus nog een zege met de duivinnen”, vult Michel vlug aan. “We noemen de duif Lady, naar het zo pas overleden hondje van ons ma Annie.”

Lady (2012) vloog haar vierde Barcelona en mag wellicht het al goed bevolkte kweekhok op. Een halfbroer vloog tweede nationaal Bordeaux, een andere achtste nationaal Libourne. Lady klasseert zich rond de twintigste plek nationaal. “Vandaag heb ik nog congé en zal het wel weer wachten zijn op thuiskomer­s, maar eerst is er feest. Het is cité-kermis in Eisden en straks komen alle kleinkinde­ren en gaan we samen naar de kermis. Zaterdag heeft pa al frieten getrakteer­d.” Vrienden van de Martinique versierden intussen het huis van Berke en Annie in Eisden. Dat wordt de volgende traktatie.

 ?? FOTO JTH ?? Michel, Annie en Berke Willems met Lady, de provincial­e winnares van Barcelona.
FOTO JTH Michel, Annie en Berke Willems met Lady, de provincial­e winnares van Barcelona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium