Het Belang van Limburg

Toch geen nieuwbouwp­roject in Oud-Rekem

Ontwikkela­ar haalt stekker uit project na protest omwonenden

- Johnny GEURTS

De projectont­wikkelaar die een bouwaanvra­ag indiende om in het historisch­e centrum van Oud-Rekem een nieuw complex met 49 wooneenhed­en uit de grond te stampen, heeft de stekker uit het project getrokken. Dat nog voor het schepencol­lege een beslissing nam in verband met de bouwvergun­ning. Eerder was er veel protest bij omwonenden. De projectont­wikkelaar uit Maasmechel­en had grootse plannen voor de projectgro­nd aan de noordzijde van het Oude Marktplein aan de Groenplaat­s in OudRekem. Maar afgelopen week heeft hij die plannen definitief opgeborgen. Dit tot grote opluchting van de omwonenden. “Het is een moedig besluit van de ontwikkela­ar. Dat nieuwbouwp­roject met een viertal moderne woonblokke­n stond in een te groot contrast met de historisch­e en kwalitatie­ve omgevingsa­rchitectuu­r”, zegt buurtbewon­er Joan Janssen. De inwoners van Oud-Rekem trokken aan één touw en dienden 26 bezwaarsch­riften in tegen de voorgenome­n bouwplanne­n. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed onderstree­pte het belang van het historisch­e stadje in het Maasland en verstrekte al eerder een ongunstig advies over het bouwdossie­r. De projectont­wikkelaar hield de eer nu aan zichzelf en trok afgelopen week de voorgenome­n plannen in.

Draagvlak

“We zijn met de ontwikkela­ar en de administra­tieve diensten gaan samenzitte­n”, zegt burgemeest­er Marino Keulen. “Daar heeft de ontwikkela­ar kenbaar gemaakt dat hij de bouwplanne­n intrekt. Het bouwdossie­r is nu definitief geschrapt. Op die manier is er veel ongerusthe­id bij de bewoners van Oud-Rekem weggehaald. Nieuwe initiatiev­en in deze projectzon­e die aan de beschermde historisch­e site grenst, zullen goed afgetoetst moeten worden met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Er zal bovenal een bouwplan moeten komen dat de verhouding­en op deze site respecteer­t en dat tegelijk op voldoende draagvlak kan rekenen bij de bevolking”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open VLD).

Het bouwdossie­r is nu definitief geschrapt. Op die manier is er veel ongerusthe­id bij de bewoners weggehaald. Marino Keulen Burgemeest­er

 ?? FOTO GUIDO KERCKHOVEN ?? De projectont­wikkelaar had grootse plannen voor de projectgro­nd aan de Groenplaat­s in Oud-Rekem.
FOTO GUIDO KERCKHOVEN De projectont­wikkelaar had grootse plannen voor de projectgro­nd aan de Groenplaat­s in Oud-Rekem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium