Het Belang van Limburg

Erika Van Tielen gaat Heusden-Zolder promoten

Influencer­s zetten gemeente nu ook digitaal in de kijker

- Zahra BOUFKER

387.000 euro voor aanleg van skatepark

De stad heeft een bedrag van ruim 387.000 euro vrijgemaak­t voor de aanleg van een skatepark aan de nieuwe scholencam­pus op het Bogaarsvel­d. "We voorzien daarvoor een oppervlakt­e van zowat duizend vierkante meter", zegt schepen van Jeugd Dave Schops. "De financiële middelen zijn in het budget voor 2017 ingeschrev­en. Voor de inrichting van het skatepark met camps, ledges, londongap, wheelietab­le en trappen hebben we een beroep gedaan op ervaren skaters en geïnteress­eerde jongeren met goede ideeën." De toeristisc­he dienst van Heusden-Zolder gaat nu ook ‘influencer­s’ – mensen die onder meer voor populaire blogs schrijven en zo online vaak een groot publiek bereiken inschakele­n om de mijnsite, de cité, het Circuit en de natuur in de kijker te zetten. Zopas bezochten een aantal van deze influencer­s de West-Limburgse gemeente. Bij hen ook televisieg­ezicht Erika Van Tielen. “We waren op zoek naar iets nieuws op het vlak van marketing. We wilden het toeristisc­he aanbod en de troeven van HeusdenZol­der op een originele manier in de verf zetten”, zo klinkt het bij de dienst Toerisme van HeusdenZol­der. Ook schepen van Toerisme Nico Geeraerts is enthousias­t over de nieuwe aanpak: “Ik ben een voorstande­r van het online gebeuren. Tegenwoord­ig zijn sociale media niet meer weg te denken, en daar moeten we als gemeentebe­stuur dan ook in meegaan. We hebben voor deze marketings­tunt een budget van 3.000 euro uitgetrokk­en. Het geld gaat voor het grootste deel naar het bedrijf dat ons hierin begeleidt en alle contacten regelt. Met deze actie mikken we niet alleen op overnachti­ngen maar ook op dagjestoer­isten die onze gemeente willen bezoeken. We gaan in september samenzitte­n om een evaluatie te maken van de aanpak. Als die positief is, zijn we zeker van plan om dit volgend jaar over te doen”, aldus Nico Geeraerts.

150.000 volgers

Experience Belgium is het bedrijf dat de gemeente heeft geadviseer­d deze campagne. “Wij helpen steden en gemeenten om hun verhaal bij de juiste doelgroep te brengen door middel van inspireren­de beelden. We werken samen met bloggers en vloggers die bereid zijn om vanuit hun beleving het toeristisc­he verhaal van Heusden-Zolder te vertellen en dat dan te delen op hun kanalen”, zegt Davy Prenen, zaakvoerde­r van het jonge bedrijf Experience Belgium. “De bedoeling is dat we op die manier over heel Vlaanderen mensen bereiken. Onze influencer­s bereiken samen tot 150.000 volgers.”

Een van de opvallends­te influencer­s die in Heusden-Zolder een kijkje kwam nemen, is Erika Van Tielen: “Ik ben Limburgfan sinds mijn tijd bij Vlaanderen Vakantiela­nd. Daardoor kende ik Heusden-Zolder al, en ik heb er ook vrienden wonen. Maar ik was benieuwd naar de nieuwste adresjes en trekpleist­ers zoals de Luchtfabri­ek. Ook de rondleidin­g op het circuit van Zolder was een unieke kans. De vergoeding is deels in natura en deels tegen betaling. Ik heb me hiervoor ook twee dagen vrijgemaak­t. Ik neem foto’s die ik zelf bewerk en dan is er nog de tekst die ik op de blog schrijf.” Ook Charlotte Ceyssens (28) uit Heusden-Zolder was één van de deelnemend­e influencer­s. Bloggen doet ze al een aantal jaren. “Ik heb 7.300 volgers op Instagram, wat op zich niet veel is. Zeker als je mij vergelijkt met Erika Van Tielen. Zij heeft er 29.200 op Instagram. Mijn voornaamst­e motivatie om mee te doen? Nieuwe dingen ontdekken in de eigen gemeente. Heusden-Zolder heeft mooie troeven, maar weinig menbij sen weten dit", zo zegt ze. Wie het verhaal van Charlotte wil lezen, moet wachten tot half juli. Dan is het haar beurt om haar toeristisc­he beleveniss­en in HeusdenZol­der de wereld in te sturen.

Geloofwaar­dig

Gino Van Ossel van Vlerick Business School, expert in retail- en trademarke­ting, klinkt gematigd positief over het inzetten van influencer­s. “Het werkt op voorwaarde dat de inhoud, de geloofwaar­digheid en het bereik goed zitten. Alleen dan kan men resultaten boeken. Weet wel dat je qua gemeenteli­jke marketing meer moet doen dan enkel met influencer­s werken als je echt resultaten wilt boeken. Belangrijk is dat je invloedrij­ke personen vindt die op een geloofwaar­dige manier over je product schrijven of bloggen.”

 ?? FOTO HBVL ?? De influencer­s bezochten Heusden-Zolder en zullen de volgende weken berichten plaatsen. Aan de boom ziet u ook Erika Van Tielen.
FOTO HBVL De influencer­s bezochten Heusden-Zolder en zullen de volgende weken berichten plaatsen. Aan de boom ziet u ook Erika Van Tielen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium