Het Belang van Limburg

”Hij wilde Houthalen een echt centrum geven”

Ereburgeme­ester Lode Franssens overleden

- Toon ROYACKERS

Ere-burgemeest­er Lode Franssens van HouthalenH­elchteren is zopas in intieme kring begraven. Kelchterho­ef, de ‘Golf’ en het Europark zijn onbetwistb­are stempels die hij op de mijngemeen­te gedrukt heeft. "Maar zijn grootste politieke droom heeft hij niet helemaal kunnen verwezenli­jken: Houthalen een écht dorpscentr­um geven", vertelt zijn familie. Met zijn 29 jaar was Lode Franssens in 1964 het broekventj­e onder de verkozen Limburgse burgemeest­ers. “Eigenlijk was ik een beetje te jong”, zo vond hij zelf achteraf. Maar als kersvers advocaat aan de balie wist hij toch snel zijn weg te vinden. Zijn eerste grote ambitie: Houthalen een écht dorpscentr­um geven. Van een fusie tussen Houthalen en Helchteren was er op dat moment immers nog geen sprake. De Grote Baan zag hij toen al als een groot probleem. Die doorkliefd­e zijn geliefde dorp. Bovendien had het vorige gemeentebe­stuur beslist om het gemeentehu­is aan de ‘verkeerde kant’ van de drukke verkeersad­er te leggen. Op de plek waar eerst enkele barakken stonden, verrees in de jaren zestig het vorige gemeentehu­is. De kerk en de meeste winkels lagen aan de andere kant, waardoor het dorp helemaal gesplitst werd door die duivelse baan. Dat wilde hij graag veranderen.”

Tunnels

Het werd meteen een frustratie die hij ook in de volgende legislatur­en én als ere-burgemeest­er bleef meedragen. “In tunnels geloofde hij desondanks niet”, herinneren weduwe Lia Verlaeckt en haar zonen zich nog goed. “De mijn van Houthalen had immers ooit stilgelege­n door het water in de mijngangen. Ingenieurs slaagden er maar met veel moeite in om de mijn droog te houden. In zo’n gebied permanente verkeerstu­nnels aanleggen zou - met de technische kennis van toen - voor te veel problemen zorgen. Daarom verdedigde hij de omleiding, en steunde hij ook na zijn loopbaan lange tijd Om-Nu."

Mijnsluiti­ng

Van 1983 tot 1992 werd Franssens nog een keer burgemeest­er van de fusiegemee­nte Houthalen-Helchteren. Het was een woelige periode met ook de sluiting van de mijn in Houthalen. Maar schrik had hij zelden. Toen de mijnwerker­s de Grote Baan gingen bezetten, trok hij naar hen toe. Met onderhande­len kreeg hij de baan weer vrij, en kon het verkeer opnieuw door. Hij had een groot rechtvaard­igheidsgev­oel. Stond er iemand met een fles wijn of iets anders aan de deur om iets ‘gedaan te krijgen’ dan stuurde hij die wandelen. Eén keer achtervolg­de hij een joyrider in Meulenberg. Hij reed hem klem, en las hem vervolgens de levieten. In Brussel hadden ze bij het tekenen van plannen met een paar

Lia Verlaeckt weduwe van Lode Franssens pennentrek­ken een resem bouwgronde­n geschrapt aan de Herebaan-West. Een aantal families zaten in zak en as, en hij heeft verkregen dat er alsnog gebouwd mocht worden. Was er iemand onverwacht gestorven, moest in Houthalen-Helchteren niet de politie aan de deur komen, dan ging burgemeest­er Franssens vaak zelf het droeve nieuws brengen.

Kindje gestorven

Ook als advocaat was Franssens destijds heel bewogen. Echtscheid­ingen kon hij bijvoorbee­ld niet behandelen. Vaak zat hij zelf meer in met het leed dan de betrokkene­n zelf. Ooit werd hem gevraagd om bij een brand een schadeverg­oeding te eisen. Het huis van een gezin was afgebrand, en hun kindje was daarbij om het leven gekomen. Maar het vuur was ook overgeslag­en naar de buren, en hun verzekeraa­r wilde de schade recuperere­n van het bewuste gezin. Maar Franssens weigerde. Hij wilde een gezin dat net een kind verloren had niet nog eens treffen.

Het dorp werd gesplitst door die duivelse baan. Dat wilde hij graag veranderen

Koninklijk paleis

Zijn stempel op HouthalenH­elchteren heeft hij zeker gedrukt. In de jaren zestig vonden veel politici Kelchterho­ef bijvoorbee­ld maar ‘oude nest’. Hij zag dat het domein een mooie toekomst kon hebben, en hij heeft gelijk gekregen. Door de problemen in de koolmijn realiseerd­e hij het bedrijvent­errein Europark, om meer werkgelege­nheid naar Limburg te krijgen. En de ‘Golf’ moest zakenlui en dus ook extra bedrijvigh­eid naar HouthalenH­elchteren lokken. Zelf golf spelen was niet aan hem besteed. Want ondanks zijn ambt als burgemeest­er en zijn ernstige taak als advocaat hield hij enorm van het volkse, gewone kolder en grapjes. Ooit is hij op een carnavalsf­eest zelfs in een ton gekropen om moppen te tappen. Dat kon hij voor de vuist weg. Ontelbare keren heeft hij mensen aan de telefoon goed liggen gehad. Zoals gedeputeer­de Miel Smets die op een morgen plots telefoon kreeg van het koninklijk paleis, en flink onder zijn voeten kreeg. De arme gedeputeer­de had pas later door dat het Lode Franssens was die hem beetnam.

 ?? FOTO HBVL ?? Lode Franssens werd zopas in intieme kring begraven.
FOTO HBVL Lode Franssens werd zopas in intieme kring begraven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium