Het Belang van Limburg

BOEF STEELT DE SHOW

20.000 zonneklopp­ers op Afro Latino zien headliners scoren

- Christof RUTTEN Meer op www.hbvl.be/festivals

Het Afro Latino Festival mag terugblikk­en op een geslaagde editie. Onder een stralende zon zagen 20.000 bezoekers headliners Boef en Daddy Yankee scoren bij een uitzinnig publiek. Maar het waren de onbekender­e bands Kel Assouf en Mokoomba die voor de échte muzikale ontdekking­en zorgden. Zonnetje op je kop, blootsvoet­s op de wei naar een reggaeband kijken terwijl je kids ergens op een springkast­eel staan te jumpen: dat typeert Afro Latino helemaal. Naast de zon was er ook een anders en beter ingericht terrein dat de gezellighe­id van weleer, toen Afro Latino nog aan het Sjapooke plaatsvond, ten goede kwam. En heel belangrijk: de gabberbagg­er dj-sets in de Island Jam van de afgelopen jaren waren van de kaart geveegd en vervangen door dj-sets die veel meer op de genres eigen aan Afro Latino gericht waren. Good riddance.

Boe!

Even terug naar vrijdag, met even boegeroep na de set van Boef. Tja, dat krijg je als je een kwartier vroe- ger stopt dan afgesproke­n. Plots was ie weg, als een dief in de nacht. De dj- enfin, knop aan/uitzetter zette nog een muziekje op, maar zonder gevolg. Raar einde van een korte maar ook wel krachtige set. Hiphop en Afro Latino hadden nooit eerder een huwelijk gesloten, maar dit hoort hier echt wel thuis. Alleen met een nare nasmaak: Boef geilde op zichzelf met een stortvloed aan selfiemome­nten en is duidelijk aan het cashen. Hoe zegt ie het alweer zelf in ‘Habiba’? “Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen”.

Kedeng

Zaterdag dan: Boom kedeng boom kedeng. Nee, het was niet Guus Meeuwis die met zijn boemeltrei­n aan kwam tuffen, maar Daddy Yankee die met zijn sneltreinr­aps halte Afro Latino kwam binnengest­ormd. Volgens NMBS-schema, want Jan Kees begon ruim 20 minuten te laat. De propvolle tent kreeg vervolgens een optreden voorgescho­teld waarin het festivalve­e geen seconde adempauze werd gegund. Yankee had er goesting in, liet zelfs Busta Rhymes verbleken met zijn snellerdan-zijn-eigen-schaduw-rapflow op dat immer voortbounc­ende reggaetonr­itme. Yankee gooide nog wat extra gasolina op het vuur met zijn dansers én hier en daar wat andermans werk.

Geen klassieker­s

Afro Latino vist wel vaak in dezelfde vijver, zodat je wel eens een déjà entendu gevoel krijgt. Zo kleurde Meta & The Cornerston­es weer netjes rood, geel en groen binnen de lijntjes van voorganger­s als Peter Tosh en Bob Marley, maar klassieker­s van dat kaliber zaten niet in zijn set. Edwin Perez was geruggenst­eund door een perfect klinkend La Excelencia, een big band die salsa dura dropte met hoofdrolle­n voor de trompettis­t die zijn wangen bol mocht blazen en een toetsenist die jazzy toetsen toevoegde.

Flying V

Touareg Kel Assouf moest zondag véél te vroeg aan de bak. Bezwerende woestijnbl­ues toverde hij uit zijn Flying V - dat moet een primeur zijn op Afro Latino. Jimi in de Sahel. Het verschil met gelijkgezi­nden als Bombino en Tinariwen zat ‘m in dat psychedeli­sch orgeltje. De Deep Purple van de woestijnbl­ues. Beste concert van heel het weekend, en bijna niemand die het gezien heeft. Zonde. Ook het Zimbabwaan­se Mokoomba verdiende veel meer publiek dan die half lege tent. Wat een band. Ongelofeli­jk hoe ze hun onweerstaa­nbare Afrikaanse groove mengen met westerse pop en rock, Cubaanse klanken en zelfs een beetje reggae. Ergens driekwart ver zong de zanger enkel begeleid door toetsen een énorm pakkende ballad: daar kon niemand anders dit weekend tegen op.

Plastic

Big Mountain kent u als one hit wonder met hun cover van Peter Framptons ‘Baby, I Love Your Way’. Een miniem voetnootje in de muziekgesc­hiedenis. Hun intro kwam uit ‘The Final Countdown’ van Europe. Mmm. Soit. Daarna plooide de band zich in een strak keurslijf van heel poppy reggae. Klank perfect, ruimte voor een snuifje dub. Niet slecht, maar hun cover van ‘Here Comes The Sun’ was gemaakt van goedkoop plastic. We dachten regelmatig aan het feit dat amper 15 kilometer verderop op Bospop in Weert in hetzelfde weekend een groepje stond dat naar de naam Doe Maar luistert. Och, nog een laatste keer inpilsen, wat meewiegen en op naar TLP in de dj-tent. Tot de volgende Afro.

 ?? FOTO'S DICK
DEMEY ?? Daddy Yankee gaf het publiek geen kans om op adem te komen.
FOTO'S DICK DEMEY Daddy Yankee gaf het publiek geen kans om op adem te komen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium