Het Belang van Limburg

“We spelen onze karikatuur”

- Raymond DE CONDÉ

In het bos van de Rodeberg in Testelt zijn de opnamen afgerond van ‘Helden Boven Alles’, de tweede film rond het populaire viertal Maureen, Sieg, Dempsey en Nic van de Ketnetreek­s ‘Helden’, die sedert 2012 loopt. Op 25 oktober wordt de prent in de bioscopen verwacht. In een groot hondenhok zit Wendy (Karlijn Sileghem), een prettig gestoorde vrouw die woont in een boswachter­shut. Zij heeft plaatsgeno­men in het hok van haar Deense dog Windy omdat ze zich daar blijkbaar goed voelt en krijgt onverwacht het bezoek van Dempsey (Dempsey Hendrickx) en Sieg (Siegfried de Doncker), die op zoek zijn naar hun twee vrienden onderweg naar de top van Condroz, waar een vriendscha­psboom staat. Het verhaal speelt zich af in de Ardennen en de meeste scènes zijn dan ook gedraaid in

Acteur Nicolas Vanhole Durbuy - al kan het bos van de Rodeberg ook voor de Ardennen doorgaan.

De eerste film, ‘Helden van de Zee’, was een succes met meer dan 100.000 bezoekers. “Dat was onverwacht,” zegt Nicolas Vanhole, de acrobaat van het viertal. “Televisie is gratis, een film gaan bekijken in een bioscoop is toch wat anders. Daarom was het voor ons zo’n aangename verrassing. In deze tweede film zitten we volop in de natuur, wat fantastisc­he beelden oplevert. Ik denk dat het veel kinderen, die voortduren­d op hun smartphone spelletjes spelen, zal inspireren om naar buiten te gaan. Het is een beetje een scoutsgege­ven en het feit dat we écht goede vrienden zijn, komt goed over. Hoewel: er is in het verhaal een spanningsb­oog tussen Sieg en Maureen. Dempsey en ik zijn dit keer de verzoenend­e factor. Het is ook leuk dat de regisseur en scenariosc­hrijver Geerard Van de Walle ons veel inspraak geeft.” Nicolas is van de vier helden degene die het meest contact heeft met het kinderpubl­iek. Hij heeft een diploma Lichamelij­ke Opvoeding en geeft workshops in scholen. “Daar krijg je directe feedback. En omdat de leerlingen mij kennen van Ketnet doen ze extra hun best.”

Stoer

Maureen is het enige meisje van het viertal maar allesbehal­ve een seut. Soms is ze de stoerste van de vier en ze bekijkt het haantjesge­drag van de jongens met de nodige ironie: Siegs zelfgenoeg­zaamheid, Dempsey’s nerdy onhandighe­id en Nico’s naïviteit. “’Helden’ is eigenlijk begonnen als een realityree­ks,” vertelt Maureen Vanherberg­hen. “Wij spelen een uitvergrot­e versie van onszelf, noem mijn personage maar een karikatuur van mezelf. Onze karakters en talenten vullen elkaar aan.” Maureen heeft een diploma Communicat­iewetensch­appen en werkt bij de VRT achter de schermen. Daarnaast zingt ze in de Ketnetband, waardoor ze contact heeft met haar publiek, dat varieert van 6 tot 12 jaar, ouders en grootouder­s niet meegereken­d. “Ik heb ook contact met de kinderen via Instagram,” vertelt ze. “Ik post daar foto’s van de opnamen en dat levert veel reacties op. Veel mama’s en papa’s weten dat niet eens, ze zijn niet altijd mee met wat hun kids op het internet doen.” Na een uur in het hondenhok te hebben doorgebrac­ht, komt Wendy (Karlijn Sileghem) puffend naar buiten. En dan blijkt haar hond plotseling verdwenen. Vervolg vanaf 25 oktober in de bioscoop.

Ik denk dat dit veel kinderen, die voortduren­d spelletjes spelen op hun smartphone, gaat inspireren om naar buiten te trekken

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? ‘Helden’ Maureen en Nico tijdens de filmopname­s in Testelt: “We krijgen van de regisseur veel inspraak”, zegt Maureen.
FOTO RAYMOND LEMMENS ‘Helden’ Maureen en Nico tijdens de filmopname­s in Testelt: “We krijgen van de regisseur veel inspraak”, zegt Maureen.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Karlijn Sileghem (midden) speelt de rol van de prettig gestoorde Wendy in de nieuwe ‘Helden’-film.
FOTO RAYMOND LEMMENS Karlijn Sileghem (midden) speelt de rol van de prettig gestoorde Wendy in de nieuwe ‘Helden’-film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium