Het Belang van Limburg

Tweede psychiatri­sche patiënt in cel voor beramen aanslag

Antwerpena­ar “besmette” Hasselaar met IS-gedachtego­ed

- Nancy VANDEBROEK

Voor de tweede keer in een maand is een psychiatri­sche patiënt opgepakt omdat hij een terroristi­sche aanslag zou hebben voorbereid. De man (23) is bevriend met de Hasselaar (20) die op 12 juni in hetzelfde onderzoek in de cel belandde.

De twee zaten allebei gedwongen in een psychiatri­sche instelling in Sint-Truiden. De 23-jarige, een Antwerpena­ar van Afrikaanse afkomst, zou de Hasselaar van Macedonisc­he afkomst hebben “besmet” met het IS-gedachtego­ed en hem hebben aangezet tot het plannen van een aanslag. Zo uitte de Hasselaar IS-sympathieë­n tegenover zijn dokter en zocht hij op internet hoe je een bom maakt.

Ook al zouden er geen keiharde bewijzen voor het plannen van een aanslag zijn, toch willen de speurders geen enkel risico nemen en nemen ze elke tip of aanwijzing serieus.

De 23-jarige verschijnt vandaag voor de raadkamer.

Een 23-jarige man van Afrikaanse origine zit sinds vrijdag in de gevangenis op verdenking van het voorbereid­en van een terroristi­sche aanslag. Hij is de maat van een 20-jarige Hasselaar die op 12 juni in hetzelfde onderzoek in de gevangenis belandde. Beide twintigers kampen met psychische problemen. Vandaag verschijnt de 23-jarige man die in Hasselt zou zijn opgepakt voor de raadkamer, die dan beslist of hij achter de tralies moet blijven.

De twee verdachten zaten tot voor kort in een psychiatri­sche instelling in Sint-Truiden waar ze gedwongen werden opgenomen. Speurders pakten in de instelling eerst de Hasselaar van Macedonisc­he afkomst op, nadat hij IS-sympathieë­n had geuit tegenover zijn dokter. Op zijn laptop werden bovendien zoekopdrac­hten gevonden over het maken van een bom. De Hasselaar had ook een ticket richting Londen geboekt, en er waren plannen om daar een garagebox te huren en biervaten te kopen. Andere verontrust­ende signalen waren de zoekopdrac­hten over hoe een mes ongezien kan meegenomen worden op een vliegtuig.

De Hasselaar ontkent echter alle voornemens om een aanslag te plegen. Hij zegt gewoon dat hij verkeerd is begrepen na een discussie over vrijheden. Hij beweert niet te geloven in de islam of in de kerk maar verklaarde dat hij wel in contact was gekomen met een Antwerpse vriend die hem eens naar een moskee had meegenomen. Daar zou het bij gebleven zijn.

Besmet

Speurders zijn na zijn aanhouding op zoek gegaan naar die Antwerpse vriend. Het gaat blijkbaar om een 23-jarige man van Afrikaanse origine. Na zijn 18de pleegde hij een reeks zware diefstalle­n waardoor hij in de gevangenis in Hasselt belandde. Sinds mei werd hij verplicht opgenomen in de psychiatri­sche instelling in Sint-Truiden. Het is niet duidelijk of hij de Hasselaar daar heeft leren kennen. De twee zouden al twee jaar eerder via sociale media in contact met elkaar zijn gekomen om het voornameli­jk over muziek te hebben. De speurders gaan er echter vanuit dat de 23-jarige man van Afrikaanse origine de Hasselaar met het IS-gedachtego­ed heeft ‘besmet’. De Antwerpena­ar zou de Hasselaar aangezet hebben tot het plannen van een aanslag.

Ook al zou het federaal parket geen keiharde bewijzen kunnen voorleggen van het plannen van een aanslag, toch willen de speurders geen enkel risico nemen. Elke tip of aanwijzing nemen ze serieus.

Het is algemeen bekend dat IS oproept om ‘lone wolfs’ te activeren. Die ‘eenzame wolven’ kunnen zonder steun van de terroristi­sche groepering een aanslag plannen in hun thuisland.

In het onderzoek is inmiddels een deskundige aangesteld om de geestestoe­stand van de Hasselaar na te gaan. Hij kwam in de psychiatri­e terecht omdat hij met een psychose sukkelde. Wellicht zal ook een expert worden aangesteld om de geestestoe­stand van de 23jarige verdachte, die vandaag voor de raadkamer verschijnt, na te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium