Het Belang van Limburg

Verliezers

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Yves Lambrix

“One night in Bangkok and the tough guys tumble. Can’t be too careful with your company” (Een nacht in Bangkok en de stoere jongens vallen. Je kunt niet voorzichti­g genoeg zijn met je gezelschap). Of hoe een middelmati­ge popsong uit de jaren tachtig op een blauwe maandag plots heel actueel kan worden. Vraag maar aan de Gentse Open Vld-politicus Geert Versnick. Die neemt ontslag als gedeputeer­de in Oost-Vlaanderen, na onthulling­en over stevige hotelreken­ingen en extra dure vliegtuigt­ickets naar de Thaise hoofdstad. Hoewel zijn vier tussenstop­s in Bangkok geen deel uitmaakten van zijn economisch­e missies naar Vietnam werden deze onkosten (10.000 euro?) zonder verpinken ingediend bij en betaald door de provincie Oost-Vlaanderen. Of wat had u gedacht?

Met de affaire-Versnick wordt het jaaroverzi­cht 2017 van politieke schandalen in lokale besturen opnieuw langer. Begin dit jaar rolden de eerste koppen in het Publifinsc­handaal, genoemd naar de Luikse superinter­communale waarin een twintigtal lokale mandataris­sen duizenden euro’s opstreken in nepadviesr­aden. Een maand later mocht de Gentse sp.a-schepen Tom Balthazar opstappen, na onthulling­en over buitenspor­ige vergoeding­en bij Publipart. En wat voormalig PS-burgemeest­er Yvan Mayeur en zijn partijgeno­te Pascale Peraïta bij de Brusselse daklozenor­ganisatie Samusocial allemaal uitvraten, is ondertusse­n alom bekend.

Dat mandatenko­ning Geert Versnick met stip op één stond om de schandalen­lijst 2017 te halen, was een publiek geheim. De liberale glamourboy die zijn carrière startte bij partij-iconen als Willy De Clercq, Frans Grootjans en Guy Verhofstad­t, heeft nu eenmaal een hoge graaibaarh­eidsfactor. Zo organiseer­de hij als gedeputeer­de die beslist over bouwvergun­ningen eind 2015 een brunch met 300 genodigden die hij liet sponsoren door immobedrij­ven. Voorts duikt zijn naam op in het dossier van de failliete bank Optima. En begin dit jaar nog loog hij zonder gêne over zijn publieke inkomsten.

Zoals in alle politieke schandalen zijn er ook hier enkel verliezers. We hebben het over Geert Versnick zelf, die nu echt politiek dood is. We hebben het over Open Vld, dat reputaties­chade heeft opgelopen. We hebben het over de politieke klasse, die haar naam van schaamtelo­ze graaivijve­r weerom alle eer aandoet. En we hebben het over de burger, die zijn laatste restje vertrouwen in de politiek helemaal aan het begraven is. Ondertusse­n dondert de politieke tgv verder, en raakt de met veel poeha aangekondi­gde luxewagon van politieke vernieuwin­g steeds leger. Triest.

Ondertusse­n dondert de politieke tgv verder, en raakt de met veel poeha aangekondi­gde wagon van politieke vernieuwin­g steeds leger. Triest

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium