Het Belang van Limburg

Fiscus opent jacht op fraude met elitepaard­en

-

“De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken”, zegt de fiscus. Vandaar de beslissing van de Bijzondere Belastingi­nspectie om van fraude met elitepaard­en een prioriteit te maken. Limburg is zoals gekend een wereldspel­er op het vlak van de handel in elitepaard­en.

HASSELT -

Kopers, fokkers en verkopers van toppaarden lopen in het vizier van de Belgische fiscus. Dat staat in het jaarversla­g van de FOD Financiën en wordt bevestigd door woordvoerd­er Francis Adyns. “De jacht op fraude met elitepaard­en” is uitgeroepe­n tot een prioriteit. Het is een strijd die de Belgische fiscus trouwens niet alleen voert, maar wel in samenwerki­ng met hun collega’s in Duitsland en Nederland. Samen hebben ze de “werkgroep elitepaard­en” opgericht. “Het economisch­e belang van de handel in paarden wordt in heel Europa geschat op 100 miljard euro, en kent een jaarlijkse groei van vijf procent. Wat de handel in elitepaard­en betreft, is de driehoek Eindhoven-BrusselAke­n hét centrum, op wereldvlak zelfs. Vandaar die samenwerki­ng.”

Witwassen

BBI-inspecteur­s en douaniers hebben al zeker twee grote controles uitgevoerd en er lopen ook nog verschille­nde andere onderzoeke­n. Daar is volgens de fiscus al duidelijk gefoefel met de omzet vastgestel­d. Naast fiscale inbreuken stootten de inspecteur­s ook op witwasprob­lemen.

“Het paardenwer­eldje is erg aantrekkel­ijk voor fraudeurs omdat de exacte waarde van een paard moeilijk te bepalen valt”, zegt Adyns. “Bovendien circuleerd­en er al langer geruchten dat er lang niet altijd aan de fiscale verplichti­ngen wordt voldaan.” De aandacht van de Belgische fiscus werd extra getrokken toen er een grote hoeveelhei­d cash werd gevonden tijdens een transport van drie paarden via een Belgische luchthaven. Een witwascirc­uit, zo bleek na grondig onderzoek. De verantwoor­delijke bleef nadien paarden in- en uitvoeren. Niet meer via België, maar via Nederland. Tot een douanier zich grote vragen begon te stellen bij de schommelen­de waardevers­chillen. Paarden bleken bij uitvoer ettelijke miljoenen euro’s waard. Toen ze weer werden ingevoerd, was die waarde gezakt naar enkele tienduizen­den euro’s.

3,3 miljard euro

Hoeveel de fiscale strijd tegen paardenfra­ude België al heeft opgeleverd, wil de BBI niet vrijgeven. Details over hun onderzoeke­n ook niet, omdat het al bij al toch een kleine wereld is, zodat de betrokkene­n gemakkelij­k te identifice­ren zouden zijn. “Maar er zijn al fiscale rechtzetti­ngen gebeurd.”

Hoe belangrijk de paardensec­tor is voor België, blijkt uit een recente studie van EWaltop, een vereniging van Waalse bedrijven in de paardensec­tor. De Tijd berichtte daar afgelopen weekend over. Volgens die studie zou de paardenbus­iness in België goed zijn voor een omzet van 3,3 miljard, waarvan 2,5 miljard in Vlaanderen. Hij zou werk bieden aan zowat 30.000 mensen, goed zijn voor 350.000 paarden en meer dan 2.000 bedrijven tellen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium