Het Belang van Limburg

Enkel nog bomen volgens plan

Inwoners krijgen inspraak in bomenplan

- Phillip PERGENS

Maaseik neemt alle bomen op zijn openbaar domein onder de loep. Exoten worden verbannen en er komt een plan dat bepaalt welke soort bomen er worden toegelaten in bepaalde wijken, centra, woon- en buitenzone­s. Elk najaar komt een ander gebied aan de beurt en in samenspraa­k met de bewoners hakt het gemeentebe­stuur knopen door. Binnen de stadswerki­ng is een groep al enkele jaren bezig met het bomenplan dat vandaag op tafel ligt. Het is het resultaat van een inventaris. “Er was nood aan een actualisat­ie van ons bomenpatri­monium”, luidt het.

Dat leidde uiteindeli­jk tot een plan waarbij gekeken werd naar voorbeelds­teden zoals Gent en Rotterdam en rekening is gehouden met bestaande handleidin­gen zoals deze van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse overheid.

Maaseik heeft op basis van deze studies nu zijn eigen bomenplan ontwikkeld. Er zijn drie types laanbomen die altijd inheems moeten zijn:

1. Korte omlooplaan­bomen

“Ze zijn geschikt voor smalle bermen, hebben een beperkte wortelgroe­i en levensduur en zijn ook qua kroonbreed­te kleiner”, legt schepen Raf Didden (CD&V) uit. “Ze geven wel een mooi, groen uitzicht.”

2. Verkorte

omlooplaan­bomen

“Belangrijk is dat we kijken naar het beeld dat de boom bereikt wanneer deze volwassen is. De bomen

zijn namelijk niet vrij uitgroeien­d.”

3. Toekomstla­anbomen

“Ze zijn geschikt op pleinen, mogen oud worden en de wortels hebben ruimte om net zoals de kroonbreed­te door te groeien en volume te krijgen”, zegt de schepen.

Gebieden

Om te weten welke type boom waar mag staan, moet gekeken worden naar de locatie. “Stads- en dorpscentr­a hebben nood aan beheersbar­e bomen, terwijl pleinen en open ruimtes in woonwijken wel doorgroeim­ogelijkhed­en hebben en dus zones voor toekomstla­anbomen zijn.” Met deze visie in het achterhoof­d gaan ze in Maaseik een actieplan uitwerken waarbij elk najaar twee gebieden onder de loep genomen worden. Als de bestaande bomen gelijklope­n met het plan, krijgt het gebied een lage prioriteit, maar indien het plaatje niet klopt, zal de stad ingrijpen. Dat kan door te snoeien, kappen of aanplanten. “We gaan niet elke boom afzonderli­jk bekijken, maar wel het complete gebied in kaart brengen.” Bij de stad beseffen ze dat de bomen op openbaar domein wel eens voer voor discussie zijn. Daarom zullen de bewoners bij de plannen betrokken worden.

 ?? Foto PPN ?? Toekomstla­anbomen aan de Sint-Lambertusk­erk in Neeroetere­n
Foto PPN Toekomstla­anbomen aan de Sint-Lambertusk­erk in Neeroetere­n
 ?? Foto PPN ?? Korte omlooplaan­bomen
aan de Wal.
Foto PPN Korte omlooplaan­bomen aan de Wal.
 ?? Foto PPN ?? in de Verkorte laanbomen Heilig Wammesstra­at.
Foto PPN in de Verkorte laanbomen Heilig Wammesstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium