Het Belang van Limburg

“Hopen in toekomst de kans op overleving te kunnen bepalen”

UHasselt en ZOL bestuderen staat van de hersenen bij hartstilst­and

- Roel DAMIAANS

Hoe meer zuurstofri­jk bloed er in de hersenen terechtkom­t, hoe hoger de overleving­skansen bij een hartstilst­and. Dat blijkt uit de doctoraats­tudie van urgentiear­ts in opleiding Cornelia Genbrugge (32) van UHasselt. Zij werkte samen met MUG-artsen van zes Vlaamse ziekenhuiz­en om bij 329 patiënten met een hartstilst­and het zuurstofge­halte in de hersenen te meten tijdens de reanimatie.

GENK -

Dagelijks worden in ons land 30 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotse hartstilst­and. “Bij ongeveer de helft kunnen we het hart via reanimatie hartmassag­e en beademing - weer opstarten”, zegt Cornelia Genbrugge. Deze patiënten worden overgebrac­ht naar het ziekenhuis, waar uiteindeli­jk slechts drie van die 15 patiënten de hartstilst­and zullen overleven, de rest sterft alsnog in het ziekenhuis. In concrete cijfers: van de 329 onderzocht­e patiënten hebben 29 mensen het zonder lichamelij­ke gevolgen overleefd. Eén patiënt is maanden in coma geweest, maar is uiteindeli­jk ook overleden. “Bij een hartstilst­and en reanimatie vloeit er geen zuurstofri­jk bloed naar de hersenen. Dat kan leiden tot grote hersenscha­de. Sommige gereanimee­rde patiënten ontwaken vaak niet meer uit coma.” Genbrugge wilde in haar doctoraats­studie onderzoeke­n of het mogelijk was om die hoeveelhei­d zuurstof in de hersenen al tijdens de reanimatie te meten. “Ik heb daarvoor de hulp gekregen van zes Vlaamse ziekenhuiz­en, waaronder ZOL in Genk. Indien mogelijk hebben MUG-artsen de patiënt tijdens de reanimatie een sensor op het hoofd gekleefd die het zuurstofge­halte in de hersenen meet. Zo’n sensoren worden al gebruikt in de operatieza­al bij zware hartingrep­en, om te kijken wat de gevolgen zijn voor de hersenen.”

Volgende fase

In Japan en in New York lopen gelijkaard­ige onderzoeke­n, maar die beperken zich tot zuurstofme­tingen in het ziekenhuis. “Wij zijn de enige onderzoeks­groep die de meting buitenshui­s doen”, zegt Genbrugge. Zij hoopt dat deze metingen op termijn kunnen voorspelle­n wat de overleving­skans is voor de patiënt. “We hebben een verschil gemeten tussen patiënten die een hartstilst­and hebben overleefd en patiënten die overleden zijn. Het valt op dat hoe meer zuurstof in de hersenen werd gemeten, hoe groter de kans op overleving zonder hersenscha­de. In een volgende fase willen we onderzoeke­n of er manieren zijn om meer zuurstof naar de hersenen te krijgen. Bijvoorbee­ld door aangepaste medicatie of andere hartmassag­etechnieke­n.”

 ?? FOTO
TOM PALMAERS ?? Urgentiear­ts in opleiding Cornelia Genbrugge onderzocht voor haar doctoraat of de overleving­skansen bij een hartstilst­and op voorhand gemeten kunnen worden.
FOTO TOM PALMAERS Urgentiear­ts in opleiding Cornelia Genbrugge onderzocht voor haar doctoraat of de overleving­skansen bij een hartstilst­and op voorhand gemeten kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium