Het Belang van Limburg

Vijf supercamer­a’s flitsen in twee richtingen

- Marij WYERS

Vanaf vandaag is het opletten voor de superflits­ers in Opglabbeek op de Weg naar As en de Weg naar Zwartberg, in Houthalen-Helchteren op de Ringlaan en de Weg naar Zwartberg en in As in de Hoogstraat. De digitale camera die in de flitspalen wordt geplaatst, flitst in twee rijrichtin­gen. De politie Carma heeft de flitspalen laten plaatsen op locaties waar vaak te snel wordt gereden. Dit werd vastgestel­d na analyses van snelheidsm­etingen en ongevallen­cijfers. Voor de vijf nieuwe flitspalen en de digitale camera is 150.000 euro betaald. De camera’s kunnen in twee rijrichtin­gen flitsen, maar niet gelijktijd­ig. De politie zal de kast boven de paal richten op één rijrichtin­g. De bestuurder weet natuurlijk niet op welke strook de flitser is gericht, waardoor het verkeer in twee richtingen zal vertragen. Bij de palen hoort één camera, een digitale die onbeperkt kan flitsen. Die zal afwisselen­d in de palen worden geplaatst in de Hoogstraat in As, de Ringlaan en Weg naar Zwartberg in Houthalen en de Weg naar As en Weg naar Zwartberg in Opglabbeek. De digitale snelheidsr­adar maakt twee foto’s van de overtreder. Daarbij slaat het toestel de gemeten snelheid, de datum, het uur en het fotonummer op. De politie zal de gegevens van de geheugenst­ick wekelijks verwerken.

Hogere boetes

De snelheidsb­oetes liggen sinds begin 1 mei ook hoger. Voor de eerste 10 kilometer boven de toegelaten snelheid wordt al 53 euro aangereken­d (voorheen was dat 50 euro). Daarna komt er 6 euro per kilometer bij voor de gewone wegen en binnen de bebouwde kom en in een zone 30 of schoolomge­ving is er een verhoging van 11 euro per kilometer.

Bij snelheidsm­etingen wordt altijd rekening gehouden met een correctie van 6 kilometer bij snelheden onder de 100 km/u en voor snelheden boven de 100 km/u is de correctie 6 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium