Het Belang van Limburg

“We kunnen soms meer dan

Vier Limburgse Red Flames willen hoge ogen gooien op EK

- Lars AUSSEMS

Het aftellen is begonnen. Nog drie dagen en dan spelen de Red Flames hun eerste wedstrijd ooit op een EK. Tegenstand­er zondagavon­d (20.45 uur) in het Nederlands­e Doetinchem is Denemarken. Gisteren reisde bondscoach Ives Serneels met zijn 23-koppige selectie af naar Nederland. “De Flames willen vlammen”, zeggen de vier Limburgse dames in de selectie in koor. Met vier zijn ze dus, de Limburgse dames die de Belgische kleuren verdedigen op het eerste EK ooit voor onze nationale vrouwenvoe­tbalploeg: Davina Philtjens (uit Hasselt, Ajax), Justien Odeurs (uit Sint-Truiden, Jena), Julie Biesmans (uit Bilzen, Standard Fémina) en Davinia Vanmechele­n (uit Sint-Truiden, KRC Genk). De Red Flames werden op dit EK in een poule ondergebra­cht met Denemarken, Noorwegen en gastland Nederland. Een zware dobber, maar nerveus is het Limburgse kwartet niet.

Biesmans: “De belangstel­ling voor het vrouwenvoe­tbal is in de aanloop naar dit EK best groot. Voor de meesten onder ons is dat wennen. Ik ben ook nog altijd wat verlegen. Wat absoluut niet wil zeggen dat we niet erg tevreden zijn dat we steeds meer gevolgd worden. Tijdens het tornooi zullen onze matchen voor het eerst live worden uitgezonde­n op televisie. Een leuke bevestigin­g dat we goed bezig zijn.”

Odeurs: “Met die historisch­e kwalificat­ie voor het EK hebben we de buitenwere­ld én onszelf getoond dat er rekening gehouden moet worden met ons. We hebben het vrouwenvoe­tbal op de kaart gezet in België. Het EK is een mooie kans om uit de schaduw van het mannenvoet­bal te treden.”

En uit de schaduw van de Rode Duivels. Kijken jullie naar hen op?

Philtjens: “Natuurlijk hebben we respect voor hun prestaties, maar we kijken vooral naar onszelf. Bovendien hebben we niet veel contact met hen.”

Odeurs: “Wij spelen voor België en gaan naar het Europees kampioensc­hap. Buiten de salarissen en de grotere belangstel­ling zijn er dus niet zoveel verschille­n. Met een sterk EK hopen we onszelf nog meer in de spotlights te plaatsen.”

Een EK bij onze Noorderbur­en dan nog wel.

Vanmechele­n: “Dat is inderdaad speciaal. We verwachten veel Belgen. Die steun zullen we goed kunnen gebruiken.”

Biesmans: “Ik krijg soms de vraag of het niet jammer is dat het EK maar in Nederland is. Maar dat het dichtbij is, is net een voordeel. Dankzij de vele landgenote­n op de tribune zullen het halve thuismatch­en worden. Bovendien kunnen we in de toekomst nog EK’s in andere landen meemaken.”

Philtjens: “Voor mij is de verplaatsi­ng extra speciaal. Nederland is ondertusse­n mijn tweede thuis geworden. Ik zal tijdens de derby enkele Ajax-ploeggenot­en tegen het lijf lopen. We deelden elkaar al verschille­nde plaagstote­n uit. Nederlande­rs zijn er altijd van overtuigd dat ze zullen winnen. Ze zeggen dan: ‘Daafje, we gunnen je wel een goaltje tegen ons, maar erna zullen wij er nog wel enkele tegenscore­n’. Ze hebben een sterk team, maar tijdens de oefenmatch in november zeiden ze ook dat ze ons zouden verslaan. Toen wonnen wij toch met 3-2.” (lacht)

Is die dosis Hollandse lef iets dat ontbreekt bij de Flames?

In koor: “Absoluut. We kunnen soms meer dan we denken.” Philtjens: “Je mag daar natuurlijk niet in overdrijve­n, maar het klopt dat we soms nog wat te braaf zijn. Die Nederlande­rs gaan zelfs op training vaak tot op het randje. Hun lef en af en toe die arrogantie kunnen een pluspunt zijn.”

Biesmans: “Hopelijk leidt het hen niet naar de Europese titel. Dan zullen we het nog jaren mogen horen…”

Odeurs: “Inderdaad. Davina, verhuis dan maar naar een andere ploeg.” (lacht)

Naast Nederland nemen jullie het in poule A ook op tegen Denemarken en Noorwegen. Hoe schatten jullie jullie kansen in?

Vanmechele­n: “Het is een sterke groep, met hoger gerangschi­kte landen. We wonnen en verloren al eens tegen elk van hen. Maar tijdens de kwalificat­iecampagne en de voorbereid­ing hebben we getoond dat we altijd willen voetballen en het grote ploegen moeilijk kunnen maken. Enkel tegen een sterk Spanje kregen we twee weken geleden een 7-0-pandoering. Misschien was die nederlaag nodig om weer met de voeten op de grond gezet te worden.” Odeurs: “De grote kracht van deze groep is het team. We vechten voor elkaar. Er staat een organisati­e, met een snelle omschakeli­ng. Als we de perfecte match spelen, kunnen we veel ploegen misleiden. We zakken met vertrouwen af naar het EK.”

Het is jullie eerste grote tornooi. Dat kan wel eens voor druk zorgen.

Biesmans: “De druk ligt niet bij ons. Niks moet, alles kan. Het is ons eerste kampioensc­hap en we zitten in een sterke poule. In principe kunnen wij complexloo­s voetballen. Het is niet aan ons om te zeggen dat we het EK zullen winnen. Dan leggen we onnodig extra druk op onze schouders.” Odeurs: (knikt) “De druk ligt bij Nederland. Zij moeten presteren voor eigen publiek. Een EK in eigen land kan een voordeel zijn, maar tegelijker­tijd brengt het extra hoge verwachtin­gen met zich mee. Ze hebben een sterk team, maar het EK winnen zie ik ze niet doen, al zullen ze dat niet graag horen.” (lacht)

Wanneer zullen jullie achteraf tevreden zijn?

Biesmans: “Als we nergens spijt van moeten hebben. We willen onze eigen kans gaan en zoals altijd goed voetbal brengen. Uiteraard moeten we realistisc­h zijn en ons soms aanpassen aan sterkere tegenstand­ers, maar als we er staan als ploeg en top zijn, kan er veel gebeuren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium