Het Belang van Limburg

“Bij elke zoekactie komen we bijzondere soort tegen”

Tien zeldzame bijen in droge zandgronde­n teruggevon­den

- Mireille MAES

Op de droge zandgronde­n in Lommel zijn dit jaar tien zeer zeldzame bijensoort­en gezien. De meest bijzondere is de Vierbandgr­oefbij, maar ook de Kleine sachembij is herontdekt. Uniek voor Lommel is de Donkere zomerzandb­ij. Het is de enige plek in België waar nog een noemenswaa­rdige populatie bestaat. “Elke zoektocht naar insecten in deze regio is een spannend avontuur. Telkens komen we weer andere bijzondere soorten tegen”, zegt insectenke­nner Lex Peeters. In 2011 kwam al het spectacula­ire nieuws dat op de Lommelse heide een populatie van de lentevuurs­pin was gevonden. Maar nu er gericht naar de beestjes wordt gezocht, geven de droge zandgronde­n meer en meer spectacula­ire vondsten prijs. “In tijden dat de sombere berichten over bijen het nieuws beheersen, zijn hier tien zeer zeldzame soorten (terug)gevonden. Stuk voor stuk bijen die elders in België bijna zijn verdwenen. Een verklaring is de aanwezighe­id van planten zoals het Zandblauwt­je en Slangenkru­id, typische planten op heide en landduinen, een van de meeste bedreigde biotopen op Europees niveau”, weet Peeters. De diertjes die op deze gronden leven, zijn ingesteld op een zeer droog en warm milieu. Het zijn miniwoesti­jnen waar de temperatuu­r aan de grond tot boven de 50 graden kan oplopen.

Revival

De Vierbandgr­oefbij is volgens Peeters het bijzonders­t. “Deze bij is in 2016, na 63 jaar afwezighei­d in België, opnieuw opgedoken in Bekkevoort. Op de droge gronden in het zuidwesten van Lommel blijkt ze nu ook te zitten. De vondst van de Kleine sachembij valt samen met het moment dat deze soort na 44 jaar weer in Nederland opdook. Ze lijkt in Limburg een bescheiden revival te maken. Maar er zijn meer bedreigde soorten genoteerd: de Driedoorni­ge metselbij, de Koolzwarte zandbij, de Rimpelkrui­n- bloedbij, de Glanzende groefbij, de Donkere rimpelrug, de Matglanswe­spbij en de Rode maskerbij. Waarom ze een voorkeur hebben voor de Lommelse gronden: een combinatie van schrale zandplekke­n met de juiste nectarplan­ten in de buurt.” De insectenke­nner is er van overtuigd dat de Lommelse natuur nog veel geheimen prijs te geven heeft. “Als je ziet wat in enkele jaren tijd allemaal is gevonden, dan moet dat nog maar het topje van de ijsberg zijn.”

Een verklaring is de aanwezighe­id van planten als het Zandblauwt­je en Slangenkru­id, typische planten op heide en landduinen, een van de meeste bedreigde biotopen op Europees niveau

Lex PEETERS

 ?? FOTO LEX PEETERS
PEETERS
FOTO LEX
FOTO LEX PEETERS
FOTO LEX PEETERS ?? Koolzwarte zandbij De vierbandgr­oefbij
Kleine Sachembij De Donkere zomerzandb­ij is in België alleen in Lommel te vinden.
FOTO LEX PEETERS PEETERS FOTO LEX FOTO LEX PEETERS FOTO LEX PEETERS Koolzwarte zandbij De vierbandgr­oefbij Kleine Sachembij De Donkere zomerzandb­ij is in België alleen in Lommel te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium