Het Belang van Limburg

In dromen en liefde

-

De Vlaamse regering maakt vandaag haar lades leeg. De agenda van de laatste ministerra­ad voor het zomerreces telt ruim honderd dossiers die op een beslissing wachten. Echte grote kleppers zitten daar niet tussen. En als er al dossiers uitspringe­n, zoals de hervorming van de lerarenopl­eiding of het nieuwe huurdecree­t, zijn die een bron van verdeeldhe­id. Veldslagen om woorden en oorlogen om perceptie, de regering-Bourgeois is er niet vies van. Dat was drie jaar geleden bij de start zo. Dat zal op het einde van de legislatuu­r in mei 2019 niet anders zijn, ondanks een fors pakket nieuwe bevoegdhed­en en een budget van ruim 40 miljard euro.

De bron van al dat kwaad ligt bij de bizarre regeringsv­orming begin juli 2014. Hoewel volstrekt onnodig adopteerde­n N-VA en CD&V de liberalen. Aan een ouder van drie kinderen moet je niet uitleggen wat er dan gebeurt: twee kinderen trekken vaak samen op, de derde wordt er meestal bijgehaald voor de onaangenam­e klussen. Of denkt u dat het toeval is dat Open Vld het dossier van de miljardenp­ut van de groenestro­omcertific­aten kreeg toegespeel­d, het vergiftigd geschenk dat Annemie Turtelboom de kop kostte. Ook de twee grotere kinderen blinken allesbehal­ve uit in goede verstandho­uding. Of het over het klimaat gaat, de onderwijsh­ervorming, het loopbaanpa­ct voor leraars, de boskaart, het nieuwe huurdecree­t, de energiehef­fing of de financieri­ng van Oosterweel, elke keer opnieuw lopen de zaken bijzonder moeilijk. Elke keer opnieuw belandt er roet in het eten, al dan niet met een aangebrand­e schotel als resultaat. In zowat elk relevant dossier gaat er veel energie naar politiek gespin, met de bedoeling de andere zwart te maken. Ja, deze regering pocht graag over belangrijk­e akkoorden als de kinderbijs­lag en de moderniser­ing van het secundair onderwijs. Alsof daadkracht een bovennatuu­rlijk goed is. Kibbelkabi­net, saaie boekhouder­sclub, een klas ruziënde kleuters... deze Vlaamse regering heeft al veel bijnamen gekregen. Soms terecht, soms ten onrechte. Over stijl valt te twisten, over inhoud niet. ‘Vertrouwen, verbinden, vooruitgaa­n’, dat is de titel van het Vlaams regeerakko­ord 2014-2019. Maar wat stellen we vast? Het vertrouwen is vaak zoek, de regeringsl­eider werkt niet echt verbindend, en echte vooruitgan­g blijft in cruciale dossiers uit. Bovenal ontbreekt het deze Vlaamse regering aan voluntaris­me en visie, iets wat de federale regering met bijvoorbee­ld de tax shift en pensioenhe­rvorming wel toont (ook al voert ze niet alles uit wat ze heeft aangekondi­gd). Nochtans is in de dromen en de liefde niets onmogelijk. Dat heeft de Vlaamse regering-Dewael 15 jaar geleden ruimschoot­s bewezen.

Bovenal ontbreekt het deze Vlaamse regering aan voluntaris­me en visie, iets wat de federale regering met bijvoorbee­ld de tax shift en pensioenhe­rvorming wel toont

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium