Het Belang van Limburg

Limburgse bijenkonin­ginnen op Duits eiland bevrucht

Eilandbije­n beter resistent tegen varroamijt

- Mireille MAES

Een kleine 100 bijenkonin­ginnen zijn donderdago­chtend bevrucht van hun bruidsvluc­ht op het waddeneila­nd Norderney in Duitsland teruggekee­rd. Medewerker­s van het bijenbevru­chtingscen­trum de Lieteberg hadden 125 Limburgse mini-bijenvolkj­es naar daar gebracht. De reden: eilandbije­n zijn beter resistent tegen de varroamijt. “Dit is een van de manieren om de bijensterf­te van antwoord te dienen. De nakomeling­en van deze koninginne­n zijn beter bestand tegen de dodelijke mijt. Een ander voordeel: deze bijen zijn zachtaardi­ger,” zegt Raymond Lambie van de Lieteberg. Bij de start van het nieuwe seizoen - mei 2018 kunnen imkers larven van deze koninginne­n ophalen om zelf sterkere bijenvolke­n te kweken. De ideale bij bestaat niet. Maar mensen van het bevruchtin­gscentrum in Zutendaal en de Limburgse Imkersbond steken veel tijd en energie in hun bijenkonin­ginnen om zo de perfectie te benaderen. Twee weken geleden werden 125 exemplaren met hun gevolg van elk ongeveer 100 bijen richting Noord-Duitsland gereden voor een date met de bijen van Norderney. “De bijen vanop het eiland staan bekend voor hun poetseigen­schappen ten nadele van de varroamijt. De parasiet valt van hun lijfjes en sterft. Die eigenschap willen we ook naar hier halen. Daarom zijn we nu voor de tweede jaar op rij naar daar gereden met 125 mini-bijenvolkj­es”, begint Lambie.

Polyandrie

De koninginne­n waagden zich na een tijdje in quarantain­e te hebben geleefd zodat ze met hun gevolg vertrouwd raakten, aan hun bruidsvluc­ht. “Anders dan bij de zoogdieren gebeurt zo’n bruidsvluc­ht maar één keer in het leven van een bijenkonin­gin. Ze laat zich in de lucht door een 10-tal darren (mannetjesb­ijen) bevruchten en slaat al dat sperma op. De goeie eigenschap­pen van de eilandbije­n zijn mee naar Limburg teruggebra­cht. In haar nest bevrucht ze vanaf nu de eitjes met dat sperma. En dat voor een periode van 3 tot 4 jaar,” legt Lambie uit.

Hoopvol

Nadat die eerste sessie in 2016 goed was gelukt, lijkt ook dit jaar het naar hier halen van Duitse bijengenen hoopvol. “We denken dat zo’n 75 tot 80% van de koninginne­n is bevrucht. Dat kunnen we nu al afleiden omdat ze eitjes aan het leggen zijn. Volgend jaar volgt een testperiod­e op die nakomeling­en. We gaan kijken of ze aan de varroamijt resistent zijn. Ook wordt getest op de haaldrift (hoe actief ze nectar brengen), zachtaardi­gheid (niet meteen in de aanval gaan) en raamvasthe­id (dat de honingrate­n er niet meteen vanaf vallen). Als de bijen al deze goede eigenschap­pen hebben, is die koningin voor ons de excellente teeltmoede­r. Van de larven van die koningin kunnen we nieuwe koninginne­n kweken. Zo krijgen we op lange termijn een zeer sterke bijenpopul­atie en moeten we niet meer telkens naar Duitsland met de mini-volkjes. Bedoeling is dat we op die manier weerwerk kunnen geven aan de dodelijke parasieten die de massale bijensterf­te hier in de regio veroorzake­n.”

De bevruchte koninginne­n en hun gevolg zijn donderdag al meteen door de imkers die deelnemen aan dit project opgehaald. Bedoeling is dat andere imkers vanaf mei volgend jaar larven van deze koninginne­n komen ophalen in de Lieteberg en zelf aan de kweek gaan om sterkere populaties te krijgen.

Van de larven van die koningin kunnen we nieuwe koninginne­n kweken. Zo krijgen we op lange termijn een zeer sterke bijenpopul­atie

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Het waddeneila­nd Norderney in Duitsland is de thuisbasis van bijen die beter beschermd zijn tegen de varroamijt.
FOTO HBVL Het waddeneila­nd Norderney in Duitsland is de thuisbasis van bijen die beter beschermd zijn tegen de varroamijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium