Het Belang van Limburg

Limburg telt 15.000 tweede verblijven

Hasselts platform 2HB brengt vraag en aanbod samen

- Dominiek CLAES

Zo’n 410.000 Belgen beschikken in binnen- of buitenland over een tweede verblijf. In Vlaanderen zijn er dat 215.000. Wie denkt dat die allemaal aan de kust te vinden zijn, vergist zich. Limburg is goed voor ruim 15.000 tweede verblijven. “De nieuwe trend is een tweede verblijf in de stad, veelal ergens aan het water”, zegt Luc Notermans, oprichter van het jonge platform 2HB. Hasselaar Luc Notermans (50) heeft twaalf jaar ervaring in de verkoop van tweede verblijven. “Ik speelde al een tijdje met een idee om rond tweede verblijven in België een platform te bouwen”, zegt Notermans. “Ik miste dat in de markt.” Dat platform werd 2HB: Tweede Huis België, of in het Engels Second Home Belgium. Hier worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Aanbieders van tweede verblijven, vastgoedma­kelaars en projectont­wikkelaars kunnen er hun aanbod tonen aan geïnteress­eerde particulie­ren. “Voor een goed begrip: wijzelf verkopen niets. Als de partijen elkaar gevonden hebben, is onze rol uitgespeel­d.”

Met 2HB mikt Luc Notermans uitsluiten­d op de markt van tweede verblijven in België. “Met een tweede verblijf in eigen land kan je vrijdagavo­nd beslissen om te vertrekken. Voor een verblijf in pakweg Spanje ligt dat niet voor de hand. Bovendien worstel je in het buitenland vaak ook met juridische, financiële en taalproble­men”, argumentee­rt Notermans.

Limburg

De Hasselaar is goed geplaatst om de trends in de tweede verblijven te spotten. Wie denkt dat ongeveer alle tweede verblijven in België zich aan de kust bevinden, vergist zich. “Met ruim 100.000 tweede verblijven aan de kust, is de Noordzee goed voor bijna de helft van de tweede verblijven in Vlaanderen. Maar ook andere provincies tellen heel wat tweede verblijven. In Limburg zijn er dat zelfs meer dan 15.000. Die vind je vooral in projecten, waar bungalows en vakantiewo­ningen te koop worden aangeboden. Denk maar aan Sunclass Sonnevijve­r in Rekem, Hengelhoef, Mooi Zutendaal, de drijvende woningen op de Maasplasse­n in Kinrooi, Park Molenheide of ’t Zoete Dal in Zutendaal”, somt Notermans een aantal initiatiev­en op. Straks komen daar ook nog de 250 vakantiewo­ningen van Terhills bij.

Stad

Voorts zitten ook de Ardennen in de lift, met dank aan ene Mark Coucke die er heel wat initiatiev­en ontplooit. “Een nieuwe trend is een appartemen­t in de stad als tweede verblijf, veelal ergens aan het water”, stelt Notermans vast. “Voorbeelde­n daarvan zijn de kanaalkom in Hasselt (Zuidzicht en Quartier Bleu). Dergelijke initiatiev­en vind je ook in Antwerpen, Gent en Leuven. De eigenaars stellen daarbij de geneugten van de nabije stad op prijs, met cultuur, horeca en evenemente­n, zonder de zorg om een hotel te moeten zoeken.”

In het buitenland is Frankrijk de koploper en Spanje een stevige stijger, zo bevestigen de cijfers. “Dat heeft te maken met de forse prijserosi­e die het vastgoed in Spanje heeft gekend. Daar is het prijsdiept­epunt nu al een tijdje achter de rug”, stelt Notermans.

De nieuwe trend is een appartemen­t als tweede verblijf in de stad, veelal ergens aan water

Beleving

Sinds begin dit jaar is Notermans fulltime bezig met 2HB. “Het groeit gestaag. Een tweede verblijf wordt vaak ook als een belegging op lange termijn bekeken, als appeltje voor de dorst. Van de andere kant zijn er meer en meer vastgoedma­kelaars en projectont­wikkelaars die het platform van 2HB ontdekken. Mijn rol is anders dan die van een vastgoedma­kelaar. Onze klanten willen vooral de sfeer en beleving kunnen proeven. Vandaar dat we voor de toekomst denken aan virtual reality, drones, een eigen magazine en zelfs een eigen tv-programma. We willen op termijn dé referentie worden voor tweede verblijven in België.”

Xwww.2HB.immo Luc NOTERMANS

oprichter 2HB

 ?? FOTO RGG ?? Veel tweede verblijven in Limburg liggen in vakantiepa­rken, zoals Mooi Zutendaal (foto), Hengelhoef of Molenheide.
FOTO RGG Veel tweede verblijven in Limburg liggen in vakantiepa­rken, zoals Mooi Zutendaal (foto), Hengelhoef of Molenheide.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium