Het Belang van Limburg

Z33 wordt Vlaamse vzw

An Christiaen­s (CD&V): “Nu taskforce en cultuurpla­n”

- Yves LAMBRIX

Vandaag, op de laatste Vlaamse ministerra­ad voor het zomerreces, maakt de ploeg-Bourgeois beslist haar lades leeg. Over meer dan 100 dossiers wordt een beslissing verwacht. Eén daarvan is de omvorming van het provincial­e kunstencen­trum Z33 tot Vlaamse vzw. Dat moet zo uitgroeien tot een Vlaams multidisci­plinair (zwaarder betoelaagd) kunstencen­trum dat een referentie­punt wordt in Vlaanderen en de Euregio. “Nu is een snelle uitrol nodig van het beloofde cultuurpla­n en de taskforce die dit hele proces moet begeleiden”, maant An Christiaen­s (CD&V) cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld) aan. Vorige zomer kreeg de cultuursec­tor in Limburg zware klappen: van de 14 kunstenorg­anisaties die een aanvraag voor werkingssu­bsidie indienden, werden er slechts zeven weerhouden. Die zeven moeten het dan ook nog eens met minder subsidies doen. De provincie dreigde een culturele woestijn te worden. Vlaams Cultuurmin­ister Sven Gatz beloofde meer groeikanse­n te creëren voor cultuur in Limburg. Hij kondigde een cultuurpla­n aan dat de sector zou versterken met kunstencen­trum Z33 als motor.

Vandaag geeft de Vlaamse regering groen licht voor een eerste belangrijk dossier in dit proces. Ze keurt de statuten goed zodat het provinciaa­l kunstencen­trum Z33 voor 1 januari 2018 een Vlaamse vzw wordt die kan evolueren naar een Vlaams Kunstencen­trum Limburg is de enige provincie die dat nog niet heeft.

“Z33 wordt niet alleen een artistieke biotoop voor de visuele kunst, maar zal als Vlaamse vzw ook andere maatschapp­elijke organisati­es en instelling­en betrekken. Het is belangrijk dat Z33 die rol volop kan spelen in de Limburgse regio, en die zo mee op de kaart zet in Vlaanderen en daar- buiten. Als de motor van Z33 is opgestart, moet ook de rest van het culturele landschap in Limburg mee kunnen draaien”, zegt An Christiaen­s, een van de voortrekke­rs in dit dossier.

Quod cultuurpla­n?

Daarnaast kondigde minister Gatz aan dat hij in 2017 een Cultuurpla­n Limburg zou uitwerken. Om dat tot een goed einde te brengen, komt er een taskforce met competente figuren uit de sector die onder leiding zal staan van gouverneur Herman Reynders. Daarnaast zal de taskforce ook instaan voor de begeleidin­g van het transitiet­raject van Z33 in het kader van de afslanking van de provincial­e bevoegdhed­en. De aftrap voor dat cultuurpla­n werd in januari gegeven, bij de verdeling van de projectsub­sidies (waar Limburg wel zijn rechtvaard­ig deel kreeg).

Naar aanleiding van een parlementa­ire vraag van Christiaen­s

An Christiaen­s bevestigde de minister dat in maart gecommunic­eerd zou worden over het cultuurpla­n. “Recent heb ik de minister hierover opnieuw aan de tand gevoeld en de zaken blijken niet zo snel op te schieten als werd gehoopt. We zitten nu een halfjaar verder en de taskforce is nog niet samengeste­ld. Het is een complexe oefe- ning om de diversitei­t van experten en competente figuren uit de sector te garanderen, maar de tijd tikt intussen wel verder”, zegt Christiaen­s. “Als we tegen de volgende subsidiero­nde in 2020-2021 willen komen met meer en sterkere projecten, moeten we zo snel mogelijk van start gaan.”

Als de motor van Z33 is opgestart, moet ook de rest van het culturele landschap in Limburg mee kunnen draaien

Landschaps­tekening

Minister Gatz heeft intussen aan zijn administra­tie gevraagd om de context van het cultuuraan­bod en de cultuurspr­eiding in Limburg in kaart te brengen. Aan de hand daarvan zullen prioriteit­en worden bepaald, de knelpunten op het vlak van cultuur gericht worden aangepakt, en de Limburgse culturele troeven sterker kunnen worden uitgespeel­d. “Deze landschaps­tekening moet ook duidelijk maken welke culturele trekkers eventueel naar voren kunnen worden geschoven om het brede culturele veld mee te versterken”, aldus Christiaen­s.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Z33 wordt momenteel verbouwd en wordt voor 1 januari 2018 een Vlaamse vzw die kan evolueren naar een Vlaams Kunstencen­trum Limburg is de enige provincie die dat nog niet heeft.
Foto SERGE MINTEN Z33 wordt momenteel verbouwd en wordt voor 1 januari 2018 een Vlaamse vzw die kan evolueren naar een Vlaams Kunstencen­trum Limburg is de enige provincie die dat nog niet heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium