Het Belang van Limburg

Na de flitsmarat­hon komt er nu ook een zwerfvuilm­arathon

-

Na de massale flitsmarat­hon van de politie, komt er in september een gelijkaard­ige zwerfvuilm­arathon. Daarbij zullen zo’n tweeduizen­d ambtenaren in Vlaanderen jacht maken op sluikstort­ers, groot en klein. Bedoeling? Mensen extra sensibilis­eren en eindelijk komaf maken met de tonnen zwerfvuil langs onze wegen. De derde week van september gooit u beter niet achteloos een blikje of sigaretten­peuk op de grond. Naar schatting zo’n tweeduizen­d ambtenaren - bosen veldwachte­rs, politiemen­sen, GAS-ambtenaren, natuurinsp­ecteurs, gemeenscha­pswachten, maar ook controleur­s van De Lijn - liggen dan op de loer. “Zo goed als elke ambtenaar in Vlaanderen die op een of andere manier bevoegd is om tegen sluikstort­en op te treden, wordt die week ingezet”, zegt Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM). “Vergelijk het met de flitsmarat­hon van de politie. Wie die dag te snel rijdt, heeft geheid een boete aan zijn broek. Door de krachten in heel Vlaanderen te bundelen, willen we de derde week van september ook een vuist maken tegen het vele zwerfvuil langs onze wegen.”

Maar de ambtenaren gaan ook sensibilis­eren. “Ze kunnen mensen gewoon aanspreken wanneer ze zien dat iemand zonder daarbij na te denken iets op de grond gooit”, zegt Jan Verheyen van OVAM. “Het is niet de bedoeling om een recordaant­al boetes uit te schrijven.”

17.500 ton

Zwerfvuil is in Vlaanderen nog steeds een groot probleem. Volgens de laatste cijfers belandt jaarlijks zo’n 17.500 ton afval op de grond, vooral blikjes, andere drankverpa­kkingen en ook sigaretten­peuken. De opkuis daarvan kost de verschille­nde Vlaamse overheden jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.

 ?? FOTO FVV ?? Het opruimen van zwerfvuil kost de verschille­nde Vlaamse overheden jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.
FOTO FVV Het opruimen van zwerfvuil kost de verschille­nde Vlaamse overheden jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium