Het Belang van Limburg

Aanhouding­stermijn naar 48 uur

Onderzoeks­rechters waarschuwe­n “Geen vrijgeleid­e om mensen langer vast te houden dan nodig”

- Timmie VAN DIEPEN

De aanhouding­stermijn voor alle criminele feiten wordt verlengd van de huidige 24 naar 48 uur, zonder de mogelijkhe­id om te verlengen tot 72 uur. Daarover is donderdag een akkoord bereikt tussen de federale meerderhei­d en oppositiep­artijen sp.a en cdH. De hervorming moet politie en onderzoeks­rechters de kans geven het onderzoek grondiger te voeren. Al waarschuwe­n onderzoeks­rechters wel dat dit geen vrijgeleid­e mag zijn om mensen langer vast te houden dan nodig. Meer dan anderhalf jaar heeft het geduurd, maar nu is er toch een akkoord over de verlenging van de aanhouding­stermijn. Het begon met de belofte van premier Charles Michel na de aanslagen in Parijs in november 2015. Michel beloofde de aanhouding­stermijn te verlengen van de huidige 24 tot 72 uur, maar een tweederdem­eerderheid vinden in het parlement bleek moeilijker dan gedacht. Experts bleken in de commissie terreur niet op dezelfde lijn te zitten. Paul Van Tigchelt, topman van OCAD, steunde het voorstel-Michel, terwijl federaal procureur Frédéric Van Leeuw vond dat 48 uur volstaat, zelfs in terreurzak­en. Ook de Vereniging van Onderzoeks­rechters zat op die lijn. Uiteindeli­jk beslisten de coalitiepa­rtijen eind juni het voorstel om tot 72 uur te verlengen dan maar zonder tweederdem­eerderheid naar de Kamer te brengen. Een nederlaag voor de regering, maar zo kon wel de perceptie worden gewekt dat de oppositie de veiligheid in het land tegenwerkt.

Sp.a haalt slag thuis

Dat het net oppositiep­artij sp.a is die nu haar slag thuishaalt, moet voor sommigen binnen de meerderhei­d dan ook wrang smaken. De socialiste­n - Hans Bonte op kop - verdedigen al anderhalf jaar de piste om tot 48 uur te verlengen, zonder de mogelijkhe­id om daar nog eens 24 uur bij te doen. Het is die regeling die gisteren als compromis uit de bus kwam, nadat Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) na de mislukte stemming in juni door de regering op pad was gestuurd om de zaak te ontmijnen. Iedereen was het er namelijk over eens dat de huidige 24 uur niet meer volstond. Ook de oppositie. Voorwaarde voor sp.a om tot 48 uur te gaan, was dat een uitbreidin­g tot 72 uur uitgeslote­n zou worden. Nu hadden onderzoeks­rechters de mogelijkhe­id om de aanhouding nog eens met 24 uur te verlengen, maar die procedure was erg omslachtig en werd weinig gebruikt.

“Deze passage wordt dan ook uit de gewone wet geschrapt, terwijl tegelijker­tijd in de grondwet wordt verankerd dat de aanhouding­stermijn maximaal 48 uur bedraagt”, zegt een tevreden Meryame Kitir, fractielei­dster voor sp.a. De wetswijzig­ing wordt normaal gezien volgende week gestemd in de Kamer, voor het politiek reces.

Streng toezien

“Het is een goede zaak dat de aanhouding­stermijn wordt opgetrokke­n tot 48 uur. De huidige 24 uur was echt wel te krap. Een verhoor duurt een uur, de advocaat krijgt twee uur om ter plaatse te komen. Als dan ook nog eens veel verdachten tegelijker­tijd werden voorgeleid, kwamen we in tijdnood”, zegt Philippe Van Linthout, voorzitter van de Vereniging van Onderzoeks­rechters. Tegelijker­tijd waarschuwt Van Linthout wel. “Deze verlenging mag geen vrijgeleid­e zijn voor de politie om mensen langer vast te houden dan nodig. Daarop zullen wij als onderzoeks­rechters streng moeten toezien. Als iemand pas 18 uur na de arrestatie voor het eerst wordt verhoord, zal ik daar zeker vragen over stellen.” Van Linthout is ook bevreesd over de op til zijnde hervorming van de onderzoeks­rechters. “Nu leiden wij het onderzoek en sturen we de politie aan, maar justitiemi­nister Geens wil ons hervormen tot stempelrec­hters. Dat zou betekenen dat het Openbaar Ministerie het onderzoek voert met de politie, waarna ze bij ons moeten komen voor een machtiging tot aanhouding. Stel u voor dat het om een dossier van tien kartons gaat. Nu kennen wij dat dossier omdat we er van in het begin mee bezig zijn. Maar als we dat dossier pas na pakweg 45 uur krijgen, zullen we ons in een paar uur moeten inlezen en om een beslissing te kunnen nemen. Dat zal onze beoordelin­g zeker niet ten goede komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De politie mag verdachten 48 uur vasthouden, zonder tussenkoms­t van een onderzoeks­rechter.
FOTO PHOTO NEWS De politie mag verdachten 48 uur vasthouden, zonder tussenkoms­t van een onderzoeks­rechter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium