Het Belang van Limburg

“DINER ONDER VRIENDEN”

Trump en Macron halen banden aan in Parijs

- Marc VAN DE WEYER

Zelfs in het Elysée bleef ze Trump achtervolg­en: de affaire rond zijn oudste zoon Donald Jr. en diens ontmoeting met een Russische advocate. De Amerikaans­e president, op tweedaags bezoek in Parijs, onderging de onvermijde­lijke vraag gelaten. En Macron, die stond erbij en keer ernaar. Toen dé vraag kwam, zette president Trump zich niet eens schrap. Hij herhaalde wat hij eerder zei: dat het contact tussen zijn zoon Donald Jr – “een rechtschap­en jongeman” – en een Russische advocate, die informatie over zijn tegenstand­ster Hillary Clinton in het vooruitzic­ht stelde, niets voorstelde. “Ze was niet eens een regeringsa­dvocate. En informatie over politieke tegenstand­ers krijg je voortduren­d aangeboden. Het hoort bij het politieke bedrijf, niet het mooiste dat er is”, aldus Trump. Gastheer Macron stond er gisteren tijdens de persconfer­entie in zijn eigen Elysée even als figurant bij terwijl zijn Amerikaans­e gast de kans greep om de hem onwelgeval­lige media nog eens lichtjes te kapittelen.

Loftrompet

Uiteraard kwamen er vragen over de grote meningsver­schillen tussen de twee: het Parijse klimaatakk­oord, door Trump opgezegd. De verschille­n in aanpak van migratiepr­oblemen, met de muur van Trump waarvan Macron eerder deze week in Lausanne nog zei dat die niet binnen de Franse aanpak past. Maar zowel Macron als Trump waren vast van plan om hun vertoon van harmonie niet te laten verstoren. “We zullen zien wat er gebeurt”, antwoordde Trump mild op de vraag of de VS nog van gedachten kunnen veranderen over het klimaatver­drag. Geconfront­eerd met eerdere uitspraken over een door terrorisme en immigratie onherkenba­ar veranderd Parijs, haalde Trump uit met loftuiting­en aan de schoonheid van Frankrijk, de historisch­e band tussen de twee landen – “Frankrijk is onze oudste en eerste bondgenoot” – en opvallend ook aan Macron zelf: “jullie hebben een sterke nieuwe leider”.

Bombast

De Franse president benadrukte vooral het belang van samenwerki­ng in de strijd tegen het terrorisme: “Wij staan op één lijn.” Volgens waarnemers wilde gastheer Macron met de uitnodigin­g voor het tweedaagse bezoek verdere verwijderi­ng tussen de Amerikaans­e president en de Europese bondgenote­n voorkomen. En dus kreeg Trump een programma aangeboden dat sterk op zijn gevoel voor bombast leek te speculeren. “Enkele van de mooiste gebouwen ter wereld” had hij te zien gekregen, bevestigde hij op de persconfer­entie.

Trump en Melania werden in de rol van toeristen geduwd met een programma van de meest voor de hand liggende Parijse hoogtepunt­en - het graf van Napoleon in de Invalides voor hem, een snel bezoek aan de Notre-Dame Dame en een boottochtj­e op de Seine voor haar. Om af te sluiten was er gisteravon­d een diner in het restaurant Jules Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltore­n voor de beide presidenti­ële paren. Trump zelf zou die locatie gesuggeree­rd hebben voor wat Macron een “diner onder vrienden” noemde.

14 juli

Eerder toonde Macron al dat hij de grote decors wil inzetten om Frankrijk weer een rol op het wereldtone­el te laten spelen. President Poetin kreeg de Louis XIVbehande­ling in Versailles en meldde toen hoffelijk dat hij onder de indruk was. Vandaag krijgt Trump daar ook alle kans toe als hij naast Macron op het erepodium van het defilé voor de Franse nationale feestdag zit. Hij zal er Amerikaans­e troepen schouwen, die naast Franse militairen over de Champs Elysées marcheren ter herdenking van het feit dat een eeuw geleden Amerikaans­e eenheden in de Eerste Wereldoorl­og traden. Dat is meteen ook de officiële aanleiding voor het bezoek dat ook in Frankrijk omstreden is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium