Het Belang van Limburg

Merkel komt voor Trump

-

Macron & Merkel. De nieuwe Frans-Duitse tandem talmt niet met het op gang trekken van nieuwe vormen van Europese samenwerki­ng. Dat was gisteren de boodschap van de Frans-Duitse ministerra­ad in Parijs, uitgereken­d enkele uren voordat president Macron Donald Trump ontving. Sinds de komst van Trump met zijn America First-mantra, zijn waarschuwi­ngen aan de Europese NAVO-partners, zijn dreigement­en aan het adres van de Duitse exportkamp­ioenen, sinds de brexit ook, is het Europese leiders duidelijk dat er geen tijd te verliezen valt met het hergroeper­en van de Europese krachten.

De show van verstandho­uding en besluitvaa­rdigheid gisteren in Parijs - vlak voor de start van Trumps bezoek - was dan ook bedoeld om de Frans-Duitse as aan het werk te tonen. Er werden plannen onthuld: voor een Europees gevechtsvl­iegtuig, voor de ontwikkeli­ng van Europese drones en een Europese gevechtshe­likopter.

Dat Merkel en Macron hun samenwerki­ng bevestigen, heeft natuurlijk veel te maken met het optreden van Donald Trump. Maar de harmonie tussen Parijs en Berlijn is nu ook weer niet perfect - en soms klinkt Macron meer als Trump dan als de perfecte partner van de Duitse kanselier. Zo herhaalde de Franse president zijn stelling dat Duitsland dringend wat moet doen aan de “onevenwich­ten” in zijn handelsbal­ans. Macron wil de Europese verdragen wijzigen om een gezamenlij­ke financiënm­inister en een gemeenscha­ppelijke begroting met eigen fiscale inkomsten voor de eurozone mogelijk te maken. Merkel volgde hem gisteren schoorvoet­end, maar concrete stappen moeten niet voor de federale verkiezing­en van 24 september verwacht te worden. En Macrons andere eis – meer Duits geld om de Europese motor op te peppen – zal ze in haar campagne zeker niet herhalen.

 ?? Foto AFP ?? Macron en Merkel
Foto AFP Macron en Merkel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium