Het Belang van Limburg

Liu Xiaobo 1955-2017

China’s bekendste dissident bezweken aan leverkanke­r

-

Liu Xiaobo, mensenrech­tenactivis­t en Nobelprijs­winnaar voor de Vrede, is gisteren overleden. Dat hebben de autoriteit­en van Shenyang, waar hij in een ziekenhuis lag, gemeld. De 61-jarige Liu werd vorige maand voorwaarde­lijk vrijgelate­n uit de gevangenis waar hij een straf van elf jaar uitzat omdat hij terminale leverkanke­r had, en overgebrac­ht naar een ziekenhuis. Hij had op dat moment al acht jaar van zijn straf uitgezeten.

Ondanks internatio­nale druk weigerde de Chinese overheid Liu naar het buitenland te laten vertrekken voor medische verzorging, omdat hij daar te zwak voor geweest zou zijn, iets wat werd tegengespr­oken door een Duitse en een Amerikaans­e arts die hem onderzocht­en.

Liu Xiaobo, een professor literatuur, schrijver en dichter, groeide na het Tiananmenp­rotest in 1989 uit tot China’s bekendste mensenrech­tenactivis­t. Hoewel hem na het neerslaan van het protest asiel werd aangeboden in Australië, koos hij ervoor om in China te blijven. Hij werd opgepakt en veroordeel­d wegens ‘contrarevo­lutionaire propaganda’. Na zijn vrijlating in 1991 begon Liu een campagne voor de vrijlating van andere deelnemers aan het protest, waarna hij zelf opnieuw achter de tralies verdween. In 1996 trouwde hij, in de gevangenis, met de dichteres Liu Xia.

Na zijn vrijlating bleef Liu Xiaobo actief. In 2008 was hij een van de auteurs van ‘Charter 08’, een manifest dat opriep tot democratis­che hervorming­en in China. Daarvoor werd hij weer opgepakt en in 2009 veroordeel­d tot elf jaar gevangenis.

In 2010 kreeg Liu de Nobelprijs voor de Vrede. Het Nobelcomit­é huldigde hem voor zijn “lange en niet gewelddadi­ge strijd voor fundamente­le mensenrech­ten in China”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium