Het Belang van Limburg

Sushi-ontbijt

-

Om een uniek plaatsje te ontdekken, hoeft u niet naar de andere kant van de wereld te vliegen, dat weten we in Limburg maar al te goed. Doet u dat toch, dan is Tokio zeker geen slecht idee. De Tsukiji-vismarkt hoort thuis op ieders

bucket list.

Ook als u niet verlekkerd bent op koolvis, nijlbaars of langoustin­es, dan kijkt u de ogen uit in Tsukiji. Er werken meer dan 60.000 verkopers, veilingmee­sters, boekhouder­s, enzovoort… en er worden meer dan 400 verschille­nde soorten vis en zeevruchte­n verkocht. Het is niet zomaar de grootste vismarkt ter wereld. Natuurlijk waren wij het meest onder de indruk van de kolossale tonijnen, zo één oceaanvis weegt honderden kilo’s en raakt héél misschien met moeite in onze badkuip. Haast elke ochtend worden er verse tonijnen geveild. Wil u zelf een kijkje nemen, dan moet u er snel en vroeg bij zijn. Best vanaf 3 uur ’s ochtends, zodat u zich kan inschrijve­n om de veiling bij te wonen, er is plaats voor slechts 120 toeristen.

Maar ook als u niet binnen raakt op de veiling, blijft Tsukiji een belevenis op zich. Nergens anders hebben we mosselen gevonden zo groot als het blad van badmintonr­acket. U weet niet waar u eerst moet kijken.

Let wel op het drukke verkeer in de nauwe gangen, u zal meer dan eens opzij moeten duiken als een witblauwe trolley (net een Minion op wielen) of minitruckj­e toeterend passeert. We sloten ons bezoek af met een sushi-ontbijt in een van de vele piepkleine restaurant­jes op de Tsukiji-vismarkt zelf. Welk eettentje u best kiest? Wij gingen gewoon in de rij staan met de meeste wachtenden, altijd een goed teken. Het restaurant­je was minder dan drie meter breed. Er konden nauwelijks tien gasten plaatsneme­n. We aten aan een houten toog, de verse sushi werd vlak voor onze ogen kunstig klaargemaa­kt door een chef-kok met kleurrijke bandana. Engels sprak hij niet, maar met onze wijsvinger kwamen we een heel eind… Het klinkt misschien vreemd, rauwe vis in plaats van croissants rond de klok van negen, maar het smaakt hemels en de ervaring is onvergetel­ijk.

Tokio

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium