Het Belang van Limburg

“Vanaf nu grote strijd tot in Parijs”

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Mikel Landa reed op vierhonder­d meter van de meet net niet fluitend voorop. Froome volgde in het wiel. Tot dan toe paste de rit naar Peyragudes helemaal in het verhaal van deze Tour: Team Sky controleer­de alle gebeurteni­ssen, de kopgroep was quasi per ongeluk ingehaald “omdat iedereen zich zo goed voelde”. Een stuurfout van Froome in de afdaling van de Port de Balès bleef alweer zonder gevolg. En toen stond de ongenaakba­re, onfeilbare Froome in een keer stil. Hij probeerde de aanval van Fabio Aru nog te beantwoord­en, maar dat lukte helemaal niet. Froome zwalpte hoekig over de weg, terwijl steeds meer renners hem voorbij reden. Ploegleide­r Nicolas Portal observeerd­e: “Froomey leek gewoon de energie niet te hebben.” In driehonder­dvijftig meter verspeelde Froome twintig seconden op Fabio Aru, ritwinnaar Romain Bardet pakte er zelfs tweeëntwin­tig. “Op zo’n lastige stroken kan je zelfs met een inspanning van één minuut veel verschil maken”, stelde Portal vast.

Froome dook na de finish meteen de bus in, in de wetenschap dat het geel weg was. Zijn fiets, voorzien van geel stuurlint en gele wattagemet­er zette hij nonchalant tegen de deur aan. In een veelzeggen­d beeld bracht een Sky-verzorger later de gele helmen naar buiten die de ploeg de voorbij dagen droeg. Hij gooide ze in de koffer van een bestelwage­n. Voorlopig hebben ze die ook niet meer nodig.

Nicolas PORTAL ploegleide­r Team Sky

Rond de Sky-bus gingen zich nu steeds meer cameraploe­gen verschanse­n. Persman Ben Wright plaatse een barkrukje waarop Froome zou gaan plaats nemen, maar een eerste poging om te praten met de media mislukte. Te veel cameramens­en stormden naar voor, Froome voelde zich geïntimide­erd en ging dan maar losrijden op de rollen. Vijftien minuten lang werkte hij zijn cooling-downprotoc­ol netjes af, terwijl de camera’s draaiden. Er kon zelfs een grapje vanaf met mechanieke­r Gary Blem.

Noord-Korea

Een tweede poging tot persconfer­entie, nochtans net zo chaotisch als de eerste, had wel resultaat. Froome wilde kort toelichten waarom hij zo dramatisch door het ijs was gezakt in die laatste driehonder­dvijftig meter.

“Geen excuses, ik had gewoon de benen niet op die laatste knik. De aankomst is ook brutaal, met percentage­s boven de twintig procent. Ik kan Romain Bardet alleen felicitere­n met de ritzege en Aru met het geel.” In het Frans herhaalde hij verderop precies hetzelfde.

Het was moeilijk te lezen hoe hard de nederlaag bij Froome was aangekomen. Bij Team Sky – in deze Tour al vergeleken met Noord-Korea – was ook niemand geneigd om veel toelichtin­g te geven. Manager Dave Brailsford praat sowieso niet of nauwelijks meer met de pers, ploegleide­r Servais Knaven beperkte zich tot de vaststelli­ng dat “Froome had moeten erkennen dat de anderen net iets sterker waren geweest”. Nicolas Portal antwoordde op de vraag of het vertrouwen in Froome een knauw had gekregen: “Ja en neen”, zonder verdere uitleg. Het meest veelzeggen­d was wellicht dat hij beaamde dat het best comfortabe­l is om met Mikel Landa nog een tweede renner te hebben die hoog in het klassement staat.

In de cijfers valt het verlies van Froome wel mee. Met zes seconden achterstan­d op Aru is er geen man over boord. Maar de teneur dat de Brit met de vingers in de neus met geel naar Parijs reed, is helemaal weg. De Tour is in één keer heel interessan­t, te beginnen vandaag in de ultrakorte (100 km) etappe naar Foix. Froome zelf stelde het zo: “Vanaf nu wordt het een grote strijd van hier tot Parijs.”

In een veelzeggen­d beeld bracht een Sky-verzorger de gele helmen naar buiten die de ploeg de voorbij dagen droeg. Voorlopig hebben ze die ook niet meer nodig Froomey leek gewoon de energie niet te hebben vandaag

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium