Het Belang van Limburg

REDENEN WAAROM ARU FROOME KAN KLOPPEN

- Hugo COOREVITS

Chris Froome is nog niet thuis met deze Fabio Aru (27). De Italiaanse kampioen pakte wel naast een tweede spraakmake­nde ritzege in deze Tour, maar omdat Froome parkeerde op de landingsba­an van Peyragudes, kwam de gele trui uit de lucht vallen. “En hoe ik die verdedig, zien we morgen wel”, sprak de nieuwe leider gisteren. Deze drie zaken spreken alvast in zijn voordeel.

1. Snedigere klimmer

Op steile klimstroke­n van 10 procent en meer heeft Aru net iets meer punch. Hij heeft niet enkel het voordeel van de jeugd, hij lijkt ook heel fris en rijper dan twaalf maanden geleden toen hij in de Tour debuteerde. Daarnaast heeft hij op zijn 27ste bijzonder veel metier in de grote ronden. “Er is inderdaad nog veel terrein om wat te ondernemen. Ik probeer deze trui tot Parijs te houden. Vandaag op die steile muur was Bardet de beste. Ik vertrok te vroeg, hij accelereer­de wel op het juiste moment. Toch was het een apart moment toen ik omkeek en zag dat Froome aan het spartelen was.”

“Toen ik net voor mijn vroegere ploegmaat Landa aankwam, probeerde ik snel uit te rekenen of ik leider kon worden. Het was een enig mooi moment toen ze me kwamen bevestigen dat ik het geel mocht aantrekken. Ik won de Vuelta, droeg het roze in de Giro, maar geel is nog iets anders. Dat doet iets met een mens.”

2. Steun van andere teams

Er is veel veranderd sinds zondag in Chambéry. Toen had Astana met Aru en Fuglsang nog twee opties om Froome te bestoken. Dario Cataldo brak ondertusse­n de pols en de Deense eindwinnaa­r van de Dauphiné sukkelde gisteren verder met microbreuk­jes in de elleboog en een handwortel­beentje. Veel hulp rest er niet meer. Een lijdende Fuglsang kan elk moment uit koers stappen. “Ik weet dat ik niet de sterkste ploeg heb, maar geloof in mijn teammaten.”

AG2R-La Mondiale kan ook op het voorplan treden en een stevige bondgenoot worden. Of UAE Fly Emirates. Of Trek-Segafredo. Toevallig twee teams die interesse hebben in de nieuwe geletruidr­ager. Die is straks einde contract en verwacht wordt dat hij einde dit seizoen vertrekt. Tom Dumoulin bewees in de Giro ook al dat je niet altijd moet omringd zijn à la Froome om het zaakje ook af te maken. “Maar Froome blijft topkandida­at nummer één. Daarnaast zijn er niet enkel Bardet en zijn ploeg, ik houd ook nog rekening met Uran.”

3. Geen druk

In tegenstell­ing tot Froome en ergens ook Bardet heeft Aru natuurlijk wel het voordeel dat in deze Tour niets (meer) moet en alles mag. Hij heeft al zijn ritzege op zak en onttroonde de gele Chris Froome, iets wat sinds 2013 nooit meer gebeurde na de eerste rustdag.

“Daar denk ik nu allemaal niet over na. Ik wil vooral van dit moment genieten. Morgenocht­end (vandaag, nvdr.) tijdens de briefing op de bus in Saint-Girons is er nog tijd genoeg om de strategie te bepalen. Er is één zekerheid: het wordt een heel zware etappe waarin er van de start tot de finish heel zot en snel zal gereden worden en velen in de aanval zullen proberen trekken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fabio Aru oogt veel frisser dan in de Tour vorig jaar.
FOTO PHOTO NEWS Fabio Aru oogt veel frisser dan in de Tour vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium