Het Belang van Limburg

REDENEN WAAROM BARDET FROOME KAN KLOPPEN

- Dit gesprek werd opgetekend door Rob RODIERS

waarbij de beslissing altijd en overal kan vallen. Ik vind het jammer dat er in de grote rittenkoer­sen zo weinig met open vizier wordt gekoerst. Het Vlaamse voorjaar, dat is toch iedere keer weer genieten, niet? Ik vind het jammer dat tijdens grote rondes de inspanning­en van een aanvaller niet vaker worden beloond. De Tour rijden om te winnen staat synoniem voor geduldig zijn en op het juiste moment toeslaan. Ik hou echter het meest van mijn sport als ik het volle pond heb kunnen geven in koers. Als ik totaal uitgeput van mijn fiets kan stappen.”

Vansummere­n: “Vandaar allicht dat David Moncoutié jouw groot idool was?”

Bardet: “Absolument! Ik had zelfs een lidkaart van zijn supporters­club. David was een goeie klim- mer die geen schrik had om monsteront­snappingen op te zetten in de cols. Hij straalde een natuurlijk­e klasse uit. In tegenstell­ing tot veel van zijn generatieg­enoten kan hij zich recht in de ogen kijken als hij voor de spiegel staat, als je begrijpt wat ik bedoel?” Vansummere­n: “Oui oui, je compris (sic). Alleen kon hij niet zo goed sturen als jij. Soit, wat zou er volgens jou gebeuren als ze Froome zijn wattagemet­er zouden verbieden? Dan heeft hij geen houvast.”

Bardet: “Interessan­te vraag. Ik probeer vooral te vertrouwen op de vele trainingen die ik heb gedaan. Voor mij geldt: niet mijn hartslag maar mijn buikgevoel bepaalt welk ritme ik trap. (denkt na) Hmmm, met of zonder wattagemet­er? Ik denk dat het uiteindeli­jk niet veel zal uitmaken. Weet je wat wél: de Tour aanvatten met slechts zes of waarom niet vijf ploegmaats. Dan kan Sky de Tour niet meer controlere­n.”

Wijnkelder

Vansummere­n: “Of moeten we simpelweg wachten tot Froome te oud geworden is om nog een rol van betekenis te spelen?” Bardet: “Ik denk dat we ons niet moeten blindstare­n op Froome. De generatie van 1990 waarmee ik ben opgegroeid is ook niet min. Quintana, Chaves, Aru, Dumoulin, Pinot, Kwiatkowsk­i, Sagan… Allemaal jongens waarmee ik al verbeten duels heb uitgevocht­en en nog zal uitvechten. C’est fou, hein? Van een goed jaar gesproken…”

Vansummere­n: “Gaan we over wijn beginnen? Ik heb je wel al naar de wijnkoelka­sten zien lonken. Met jouw spichtig voorkomen zou je het niet zeggen, maar je koestert een passie voor wijnen?” Bardet: “Dat kan ik niet ontkennen met een wijnkelder van ruim honderd flessen in huis. Ik breng ook wel eens bezoekjes aan wijnboeren. Mezelf onderdompe­len in hun leefwereld en vakmanscha­p vind ik heerlijk. De fles die me het meest dierbaar is, is een presentje van Jean-Claude Killy. De drievoudig olympisch skikampioe­n tijdens de winterspel­en van 1968 in Grenoble gaf me die fles cadeau na mijn podiumplaa­ts vorig jaar in de Tour. Het is een Château Mouton Rothschild, een premier grand cru uit de buurt van Bordeaux.”

Vansummere­n: “We moeten na het seizoen nog eens afspreken, Romain (lacht)…” Romain Bardet was gisteren dé grote winnaar van Peyragudes. De kopman van AG2R-La Mondiale demonstree­rde zondag, maar vooral gisteren dat hij nu dé concurrent van Froome kan worden. De onttroonde leider heeft redenen om Bardet nu heel serieus te nemen.

1. Het Tourparcou­rs is pro

Bardet en anti Froome

“Ik ben vooral blij dat ik bergop de maat nam van Froome. Dat deed ik de vorige Tour ook al de laatste vrijdag. Het leverde me de tweede plaats in Parijs op. Ik heb deze winter nog harder gewerkt. Ik wou bewijzen dat dit géén toeval was. Vanaf nu kan ik me vol op het klassement richten. Chris ligt nog altijd 19 seconden voor.”

2. Bardet beschikt over een

compleet team

“Mijn mannen zijn er klaar voor. Dat bewezen ze al in de Jura-rit naar Chambéry toen we met zijn vieren in de afzink van de Col de la Biche op 100 km van het einde al druk zetten. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de rangschikk­ing zou veranderen. Ik weiger ook conclusies te trekken uit wat er gisteren is gebeurd. Als ronderenne­r ben je ook geen 21 dagen even goed. Als hij gisteren ‘un jour sans’ had, dan heeft hij alvast de schade beperkt.”

3. Bardet dwingt Froome in

het defensief

“Het was in Chambéry bijna perfect. Nu maakte ik het wel af. Ik dacht dat Froome niet zijn beste benen had, maar met hem weet je nooit. In de superkorte etappe van vandaag weten we veel meer. Sky blijft veruit de sterkste ploeg. Ik probeer tijd te pakken waar ik kan.”

“Ik beschouw Fabio Aru niet als een natuurlijk­e bondgenoot waarmee ik automatisc­h een alliantie aanga. Ik heb van niemand hulp nodig, ik doe het met mijn eigen mannen.” Bardet ontsnapt aan tijdstraf - Drie renners kregen een tijdstraf van 20’’ omdat ze zich hadden bevoorraad in de laatste 10 km: Pauwels, Bennett en Uran. Cannondale-teammanage­r Vaughters is woedend: “Uran nam een flesje aan van een toeschouwe­r. Ook Bardet deed dit. Waarom krijgt hij geen straf?” De jury oordeelde dat Bardet water aannam om zich te verfrissen, niet om te drinken.

 ?? FOTO AFP ?? Romain Bardet kwam gisteren als eerste boven in Peyragudes.
FOTO AFP Romain Bardet kwam gisteren als eerste boven in Peyragudes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium