Het Belang van Limburg

Is Mikel Landa de nieuwe Froome?

-

Herinner u de Tour van 2012. Peyragudes verwelkomt voor het eerst in de geschieden­is de Tour. Op de slotklim lost ene Chris Froome meermaals zijn kopman Bradley Wiggins. Telkens laat hij zich opnieuw uitzakken tot bij de geletruidr­ager. Instructie­s vanuit de volgwagen allicht. Gisteren kreeg de Keniaanse Brit echter een koekje van eigen deeg. Mikel Landa bolde namelijk 17 tellen voor de drievoudig Tourwinnaa­r over de streep. En dat terwijl de Spanjaard toch al de laatste twee kilometer van de slotklim voor zijn rekening had genomen. Is Landa de nieuwe Froome? Wil hij tonen dat hij momenteel sterker is dan zijn leider?

Het zal me benieuwen hoe Team Sky met deze situatie zal omgaan. De voorbije vijf Tours heeft Froome nooit een moment van zwakte gekend bergop. Dat wijst er toch op dat de conditie niet optimaal is. Heeft de Brit een gelletje te weinig binnen gespeeld? Is hij dit jaar gewoon minder, getuige zijn weinig overtuigen­de Dauphiné. Of heeft de concurrent­ie stappen vooruit gezet op het lak van explosivit­eit? De komende dagen zullen ons allicht antwoorden bieden. Nu, als je op zo’n steile slotklim stilvalt, is het niet verwonderl­ijk dat de achterstan­d snel oploopt. Kijk maar naar wat er jaarlijks op de Muur van Hoei gebeurt. De derde loopt daar ook telkens op 10 à 15 seconden van de winnaar binnen. Aan de voet van de Peyresourd­e misten Froome en Aru hun bocht. De concurrent­ie hield de benen stil. Een beslissing die ik wel begreep. Dat was namelijk niet het ideale moment om aan te gaan. Het was nog ver en Froome was nog sterk omringd. Zo’n Kwiatkowsk­i was bij Quick-Step kopman in de rondes, idem voor Landa bij Astana.

De gele trui verandert van eigenaar. Vier renners staan nog binnen de minuut. Zonder de val van Porte en Martin hadden we een superspann­ende ontknoping gekregen. Wie weet maakt de laatste week de eerste nog goed?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium