Het Belang van Limburg

“De meesten kennen de smaak van tandpasta niet”

Hasseltse vriendinne­n leren Keniaanse kinderen hun tanden poetsen

-

Ingestuurd door Chretien Paesen

Afgelopen maandag vertrokken Elisa Dumon (21) en Nele Ghysen (20) uit Hasselt naar Kenia. De twee vriendinne­n werden uitgenodig­d door een tante uit Kenia, de uitgeweken Hasseltse Nathalie Leën, om een paar weken te gaan werken in de scholen van Aitong, een dorp waar de tante erg bedrijvig is met haar safari-organisati­e. Hun opdracht daar is tweeledig. Ze moeten de kinderen er leren hun tanden te verzorgen en wat meer vertellen over hun eigen

want de meesten kennen die niet.

wildlife,

Elisa, studente sociaal werk, en Nele, studente marketing, waren een jaar bezig met de voorbereid­ing van hun reis. In die tijd moesten beide meisjes voldoende geld en goederen inzamelen om hun project uit te voeren. Met Nele als marketing studente waren de eerste stappen al vlug gezet en door een benefiet spaghetti-etentje liepen de eerste centen binnen. Elisa en Nele klopten ook aan bij de Lions Club die in ruil voor een presentati­e achteraf in de buidel wilden tasten. De Hasseltse tandartsen en apothekers leverden vijfhonder­d tandenbors­tels en evenveel tubes tandpasta. Enkele bedrijven zorgden voor dozen vol verf en ander knutselmat­eriaal. Ook de stad Hasselt sponsort één studiejaar voor een leerling in Aitong.

Zoethout

In de twee scholen in Aitong gaan Elisa en Nele enerzijds de leerlingen leren hun tanden te poetsen. De meesten gebruiken zoethout dat dradig wordt als je er op kauwt. Daarmee poetsen de meeste Naïrobiërs hun tanden. Een tandenbors­tel en tandpasta zijn hen vreemd. Elisa en Nele hebben een schema opgesteld waarmee ze systematis­ch alle kinderen gaan leren om hun tanden goed te poetsen.

In de kleine school zitten honderdvij­ftig leerlingen van zes tot twaalf jaar. De grote school echter biedt onderwijs aan maar liefst vijfhonder­d kinderen van uiteenlope­nde leeftijd.

De Big Five

Hoewel de Keniaanse safari’s wereldbero­emd zijn, kennen de meeste Kenianen hun eigen natuurscha­tten niet. Als geen ander weet tante Nathalie dat wel en daar wil ze via de twee Hasseltse meisjes iets aan doen. Nele en Elisa gaan in beide scholen aan de slag met het knutselmat­eriaal om met tekeningen, foto’s, schaar en lijm de dieren te laten zien die in hun eigen achtertuin leven en die zij nog nooit hebben gezien. Als er internet voorhanden is kunnen filmpjes en afbeelding­en hen wijzer maken. Op 26 juli zullen de vriendinne­n terugkeren naar Hasselt met een hoop ervaringen en verhalen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium