Het Belang van Limburg

Venus stopt Konta Mania

37-jarige Amerikaans­e speelt finale tegen 23-jarige Muguruza

- Paul DE KEYSER

Venus Williams (37) en de veertien jaar jongere Garbiñe Muguruza spelen zaterdag de vrouwenfin­ale op Wimbledon. Allebei namen ze gisteren zonder veel omhaal de laatste hindernis, respectiev­elijk tegen de Britse hoop Johanna Konta en de Slovaakse Rybarikova. De Britse tennisfans beleefden niet zo’n heuglijke namiddag op het centre court van Wimbledon. Van spanning was in de halve finales bij de vrouwen nauwelijks sprake. Tot overmaat van ramp ging bovendien nationale heldin Johanna Konta kansloos voor de bijl tegen Venus Williams, die zaterdag haar zesde titel kan veroveren op het heilige gras. Meteen het einde van Konta Mania. Driekwart van de eerste set bleef de hoop intact. Toen liet de poulain van onze landgenoot Wim Fissette bij 4-4 twee breakkanse­n ongebruikt, waarop de Amerikaans­e lik-op-stuk gaf en de set op haar rekening schreef. Daarmee had Venus het moeilijkst­e gehad. Na minder dan een uur en een kwart had ze haar finaletick­et binnen.

“Johanna moet erin geloven, zoals wij geloven in haar”, schatte Wim Fissette de kansen fifty-fifty. “Veel zal echter afhangen van Venus. Want echt zwakke punten zie ik niet als ze haar beste niveau haalt.” Helaas voor het Britse kamp viel daar gisteren weinig op aan te merken. Onverstoor­baar timmerde de oudste Williams haar puntjes bij mekaar. Baas aan het net, baas met haar eerste service, veruit de meeste winners. “Ik kreeg geen enkel punt cadeau, maar ik denk dat mijn ervaring uiteindeli­jk de doorslag heeft gegeven”, vond ze. Ervaring? Een klein beetje wel, ja. Venus staat met haar twintigste Wimbledon voor de 75ste keer op de hoofdtabel van een Grand slam, won er al 257 wedstrijde­n en versierde gisteren haar zestiende finale.

Genade

“Ik was pas aan mijn tweede halve finale toe, zij misschien aan nummer 202”, overdreef Konta. “Venus deed gewoon waar ze goed in was. Ze dicteerde de match van het eerste tot het laatste punt. Ik was grotendeel­s overgeleve­rd aan haar genade. En wanneer ik al eens een kans kreeg om eronderuit te komen, nam ze die ongelofeli­jk goed weg. Ik denk niet dat ik zelf zoveel verkeerd deed. Het was vooral zij die haar kwaliteite­n toonde en liet zien waarom ze al vijf keer op de erelijst staat.”

De oudste Williams heeft nu alleen nog Garbiñe Muguruza als obstakel richting een zesde titel op Wimbledon. De Spaanse ontdeed het tornooi gisteren in een wip en een zucht van het resterende - niet letterlijk­e - lelijke eendje van het tornooi. De Slovaakse Magdalena Rybarikova, nummer 87 op de wereldrank­ing, werd in amper 54 minuten met twee keer 6-1 naar de kleedkamer­s gestuurd. Diezelfde Muguruza speelde twee jaar geleden al de finale op de All England Club en verloor die toen tegen Serena Williams, zus vàn. “Ik zal haar zeker een paar tips vragen die misschien het verschil kunnen maken”, beloofde Venus. “Maar eigenlijk wed ik sowieso altijd op mezelf. Ik vind het niet de goeie houding om in die aan de andere kant van het net meer te geloven dan in mezelf.”

Venus WILLIAMS

HALVE FINALES MANNEN

Querrey - Cilic gevolgd door Federer - Berdych FINALE VROUWEN

Williams - Muguruza

 ?? FOTO REUTERS ?? Niet enkel voor tornooirev­elatie Johanna Konta zit Wimbledon erop, dat geldt ook voor haar Limburgse coach Wim Fissette (l).
FOTO REUTERS Niet enkel voor tornooirev­elatie Johanna Konta zit Wimbledon erop, dat geldt ook voor haar Limburgse coach Wim Fissette (l).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium