Het Belang van Limburg

Isolatiesc­huim op meer dan 25 auto’s gespoten

Politie zoekt vandalen die spoor van vernieling achterliet­en in Stokkem en Meeswijk

- Phillip PERGENS

Tientallen inwoners van Stokkem en Meeswijk (Maasmechel­en) zijn gisterocht­end met een kater wakker geworden. Vandalen hebben ’s nachts minstens 25 naast de weg geparkeerd­e voertuigen bespoten met isolatiesc­huim. Ook brachten ze tal van beschadigi­ngen aan in enkele straten. “Ik snap niet waar zulke mensen mee bezig kunnen zijn”, zegt benadeelde Davy Pannemans uit Meeswijk. De agenten van de zone Maasland hadden gisteren een drukke ochtend. Op meer dan 25 plaatsen in en rond het historisch centrum van Stokkem moesten ze steeds opnieuw dezelfde feiten vaststelle­n. Vandalen hadden her en der vernieling­en aangebrach­t. Ze bekrasten onder meer brievenbus­sen en voertuigen, maar spoten ook isolatiesc­huim op huizen, deuren, in en op brievenbus­sen en op voertuigen naast de weg. Het spoor, waarbij het lijkt dat de vandalen lukraak straten in- en uitreden, stopte uiteindeli­jk in het Maasmechel­se Meeswijk. “Toen ik deze ochtend wilde gaan werken, zag ik dat ze mijn deur aan de bestuurder­szijde hadden beklad”, zegt Davy Pannemans, een van de slachtoffe­rs. “De grote stukken kreeg ik er wel af, maar er blijft steeds een plakkerig, quasi niet te verwijdere­n deeltje smurrie op de carrosseri­e achter.”

“Pure schande”

Water en zeep bleken geen optie. “En zware detergente­n gebruiken is een risico voor de lak. Ik heb nu wat opzoekings­werk gedaan en

Davy PANNEMANS Een van de slachtoffe­rs

blijkbaar bestaan er speciale reinigings­middelen om de pur of isolatiesc­huim te verwijdere­n. Ik ga het hiermee proberen. Eerst met een test, om zeker te zijn dat het geen sporen achterlaat.”

Davy hoopt dat de vandalen snel gevat worden. “Ze moeten in de nacht van woensdag op donderdag zijn rondgetrok­ken. Ik snap niet waar zulke mensen mee bezig zijn. Het is pure schande. Gelukkig woon ik in een buurt waar er nog sociale controle is. Iemand moet iets gezien hebben. Ik hoop alvast dat de politie op weg kan worden geholpen.”

Getuigen gezocht

Overal in het centrum kon je gistermidd­ag rondvliege­nd pur aantreffen. Het merendeel werd door de eigenaars van de wagens gekrabd. Toch waren op sommige plaatsen nog auto’s met het goedje ‘versierd’. “Ik merk het nu pas op”, vertelt Andy Fabry uit Stokkem. “Ik moet zo naar mijn werk vertrekken en had nog niet op de auto gelet. Je moet veel moeite doen als je het schuim wil verwijdere­n. En al doe je het voorzichti­g, een beetje van dat spul blijft altijd vastzitten. Vervelend. Het zullen wel vandalen uit de regio zijn. Wie gaat zich hier anders mee bezighoude­n? Het is te hopen dat ze gevat kunnen worden en een gepaste straf krijgen.”

De lokale politie verspreidd­e een oproep tot getuigen. Wie getuige was van de feiten of verdachte personen heeft opgemerkt in de nacht van woensdag op donderdag kan hen contactere­n via 089/56.92.11 of info@politie-maasland.be.

De grote stukken kreeg ik er wel af. Maar er blijft steeds een plakkerig, quasi niet te verwijdere­n deeltje smurrie op de carrosseri­e achter

 ?? FOTO PPN ?? “Het zullen wel vandalen uit de regio zijn. Wie gaat zich hier anders mee bezighoude­n?” zegt Andy Fabry.
FOTO PPN “Het zullen wel vandalen uit de regio zijn. Wie gaat zich hier anders mee bezighoude­n?” zegt Andy Fabry.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium