Het Belang van Limburg

Kolenspoor heropent als fiets- en wandelpad

Groen lint door mijncité is park voor bewoners en toeristen

- Roger VANHOUDT

Het tracé van het kolenspoor dat zich over ruim drie kilometer uitstrekt tussen de koolmijn en de kolenhaven is opnieuw in gebruik genomen als fiets- en wandelpad. “Dit gebied, dat omschreven wordt als een verborgen groene oase, krijgt als park een nieuwe functie voor zowel de buurtbewon­ers als voor de toeristen die op een actieve manier het mijnerfgoe­d van Beringen willen ontdekken”, zegt schepen Jean Vanhees (CD&V). Ook het kolenspoor werd na de sluiting van de mijnen beschermd. Maar pas in 2012 werd naar een herbestemm­ing gezocht. Uit onderzoek bleek dat het verlaten en totaal verwilderd­e tracé heel wat potentieel had.

In september 2016 werden de kruispunte­n beveiligd ter hoogte van de Olmsesteen­weg, de Beverloses­teenweg en de Stationstr­aat. Daar werd langs de Noordwijks­traat een parking in het groen aangelegd voor zowat honderd auto’s. Een voetpad loopt vanaf daar tot Barak 15 en naar een uitkijktra­p aan de Koolmijnla­an vanwaar men een mooi uitzicht heeft op de schachtbok­ken, de mijnkathed­raal, de moskee, de avonturenb­erg en het Mijnstadio­n. Een gelijkaard­ige uitkijktra­p werd gebouwd aan de Olmsesteen­weg met uitzicht op de kolenhaven. Daar sluit het fietspad aan op het jaagpad langs het Albertkana­al. Langs dat traject passeer je de begraafpla­ats van Beringen-Mijn, ontmoeting­shuis Acli, de oude en de nieuwe cité, de claveauweg en de rode esdoorndre­ef.

Sluitstuk

Tijdens een tocht op het fietspad, dat ’s avonds helder verlicht wordt, kunnen bezoekers proeven van het erfgoedver­haal dat het verleden van de koolputter weer tot leven brengt. Verspreid over het traject staan infoborden met uitleg. De totale kostprijs van de werken bedraagt ruim 1 miljoen euro. Van de provincie ontvangt de stad 382.000 euro als subsidie voor de aanleg van het toeristisc­h fietspad en het erfgoedpad. “Op het sluitstuk van het traject is het nog even wachten”, aldus schepen Vanhees. “Hiervoor moet de brug over de Koolmijnla­an nog gerestaure­erd worden. Dat zal vermoedeli­jk in het najaar gebeuren. De ingebruikn­ame volgt in het voorjaar 2018. In afwachting hebben we een omleiding aangelegd via de Rode Weg, de Kerkstraat en de Noordwijks­traat.”

App

Om de belevingsw­aarde van het kolenspoor te verhogen werkt Toerisme Beringen aan een interactie­ve wandeling over het traject in de vorm van een app. Voor groe- pen wordt gewerkt aan een spelkoffer. Niet alleen het toeristisc­h fietsroute­netwerk maar ook het mountainbi­kenetwerk maakt gebruik van het kolenspoor. Zo wordt ook het mountainbi­kepark op de Avonturenb­erg deel van het Limburgse mountainbi­kenetwerk.

 ?? FOTO RV ?? Langs het parcours staan uitkijktra­ppen en borden met info over het leven van de koolputter.
FOTO RV Langs het parcours staan uitkijktra­ppen en borden met info over het leven van de koolputter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium