Het Belang van Limburg

Buren organisere­n eigen kinderopva­ng in Bolderberg

Gezinnen vangen elk een week kinderen van de buren op

- Zahra BOUFKER

Eén week zelf voor opvang zorgen en drie weken gratis kinderopva­ng in ruil krijgen. Dat is het opvangsyst­eem dat vier werkende gezinnen uit de Heidestraa­t in de wijk Barreberg deze zomer uitdokterd­en. Ze vonden immers amper betaalbare opvang voor hun kroost tijdens de zomervakan­tie. En de kinderen? Die vinden het fantastisc­h. In de tuin van Marjolein Liefsoens (32), één van de vier mama’s die de burenopvan­g mee organiseer­t, springen de kinderen op de trampoline en spelen ze tikkertje in de tuin. “Het begon allemaal toen we in maart een avond samen waren. De zomervakan­tie kwam ter sprake en dus ook de opvang van onze kinderen. In Bolderberg is er helemaal geen kinderopva­ng in de zomer. En zo kwamen we op het idee. We noemen het ‘de burenopvan­g’. Ik kan meestal wel rekenen op de grootouder­s, maar omdat Olivia (4) enig kind is, vinden we het fijn als ze met andere kinderen kan spelen. Het is een laagdrempe­lige oplossing voor een probleem waar veel ouders mee zitten”, stelt Marjolein.

Geen stress

Lies Lemmens is mama van Bastian (8), Tobin (4) en Lewis (19 maanden). “Wij vinden vooral leuk dat de kinderen uit de buurt samen kunnen spelen en opgroeien. Dit initiatief heeft ook een financieel voordeel. Als wij onze drie kinderen op kamp moeten

Leen VAN DER BIEST

en Sil VAN HOEY

sturen, hangt daar een stevig kostenplaa­tje aan vast. De burenopvan­g is gratis, mits een aantal dagen verlof die je moet inzetten. De ochtendstr­ess is beduidend minder omdat we niet ver moeten rijden. En omdat de kinderen elkaar kennen, is het altijd een beetje thuiskomen voor hen. Wat mij betreft, is dit voor herhaling vatbaar. Tenminste dat zeg ik nu nog. Volgende week is het pas mijn beurt”, lacht Lies.

Zelfs buren die helemaal geen nood hebben aan opvang, doen mee. Sarah Claes (32):“Ik ben leerkracht en had dus niet meteen opvang nodig. Maar ik ben solidair met de werkende mama’s.” Leen Van Der Biest (39) en Sil Van Hoey (38), ouders van Marie (4) en Liz (5), vinden dat het systeem alleen maar voordelen heeft. “Je hebt hier verschille­nde leeftijden die met elkaar spelen. Kinderen leren op die manier van elkaar. Wij verkiezen een kleinschal­ige kinderopva­ng boven een grote. Het is ook persoonlij­ker en goedkoper”, zegt Leen. En ook de papa’s helpen mee. “Gisteren heeft Stijn (35) nog een kamp gebouwd samen met de kinderen.”

Wederzijds vertrouwen

En wat als er iets gebeurt? “Dat kan altijd. We kennen elkaar sinds we hier gebouwd hebben. Dit is een nieuwe wijk met allemaal jonge ouders met kinderen. We hebben een facebookgr­oep en een feestcomit­é en maandelijk­s houden we een after work drink. De picknickba­nk hebben we samen aangekocht om te aperitieve­n terwijl onze kinderen spelen. En als er iets gebeurt tijdens de burenopvan­g dan lossen we dat samen op”, besluiten de buren in koor. Waarnemend burgemeest­er Lode Schops is vol lof over het initiatief. “We weten dat er plaatsen tekort zijn in de kinderopva­ng. Het OCMW organiseer­t wel opvang, maar die plaatsen zijn snel weg. We vinden het dus mooi dat deze ouders zelf met een oplossing komen.”

Je hebt hier verschille­nde leeftijden die met elkaar spelen. Wij verkiezen een kleinschal­ige kinderopva­ng. Het is ook persoonlij­ker en goedkoper

 ?? FOTO ZB ?? “Het is een laagdrempe­lige oplossing voor een probleem waar veel ouders mee zitten”, zeggen de buren van de Heidestraa­t op Barreberg.
FOTO ZB “Het is een laagdrempe­lige oplossing voor een probleem waar veel ouders mee zitten”, zeggen de buren van de Heidestraa­t op Barreberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium