Het Belang van Limburg

Baggeraar mag nog 10 jaar zeilvijver vullen met grond

Deputatie keurt milieuverg­unning goed

- Caroline VANDENREYT

Baggerbedr­ijf Hermaco mag de voormalige zandgroeve in Zutendaal nog eens 10 jaar aanvullen met niet-vervuilde grond. De deputatie heeft de verlenging van de milieuverg­unning goedgekeur­d. De groeve wordt op dit moment gebruikt als zeil- en surfplas. Er mag nog een miljoen kubieke meter grond in gestort worden, alleen niet tijdens het toeristisc­he seizoen. Achteraf is het de bedoeling dat er vakantiehu­isjes aan de oevers komen. Tot 2005 werd zand uitgegrave­n aan de Molenblook­straat in Zutendaal. Sindsdien is de groeve – die intussen een waterplas is – systematis­ch aangevuld met grond van bouwwerven. Normaal zouden die activiteit­en dit jaar stoppen, maar nv Hermaco heeft een verlenging van de milieuverg­unning aangevraag­d. “En verkregen. Mits een aantal voorwaarde­n om de overlast voor de buurtbewon­ers zo veel mogelijk te beperken”, verduideli­jkt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove. Vooral de tijden waarop de grond mag aangevoerd worden, zijn strikt aan banden gelegd. “Nu kon dat al voor 7 uur, tot redelijk laat ’s avonds. In de toekomst mag het enkel nog tussen 7.30 en 18 uur. Ook de aanvoerrou­tes moeten de dorpskerne­n mijden. Het is aan de gemeente en de politie om dat streng te controlere­n.”

Petitie

Zonder slag of stoot is de milieuverg­unning er niet gekomen. De uitbaters van de zeil- en surfclub zagen meer grond in de plas niet zitten en ook de omwonenden dienden een petitie in tegen de verlenging. Gedeputeer­de Vandenhove: “Maar met bezwaren als waardeverm­indering van hun huizen mogen wij geen rekening houden, dat heeft niets te maken met milieuvoor­waarden. Dan worden wij in beroep alleen maar teruggeflo­ten. Met de zeilclub en de gemeente zijn we een aantal keer rond de tafel gaan zitten, samen is er een compromis gevonden.”

“We waren aanvankeli­jk verrast toen ze een vergunning vroegen voor bijkomende exploitati­e. Maar in de gesprekken met de betrokkene­n zijn er goede afspraken gemaakt. Zoals het feit dat de zeilclub tijdens de werken de plas mag blijven uitbaten”, zegt burgemeest­er Ann Schrijvers. “Wij hebben zelf ook gevraagd om de hinder zo veel mogelijk te beperken, de woonkwalit­eit mag niet aangetast worden. Zo wordt ook hun wasstraat verbeterd, waardoor de vrachtwage­ns dus properder wegrijden.”

Uitlaatgas­sen

In de buurt wordt teleurgest­eld gereageerd. “We hadden er ons op verheugd dat het hier na 2017 stille recreatie zou worden, zoals destijds beloofd door de gemeente”, zegt buur Rik Neven. “De overlast is onmiskenba­ar. Zoals het lawaai van de laadkleppe­n van de trucks die ze nog een paar keer laten dichtvalle­n na het lossen. Of de vrachtwage­ns die al voor 7 uur staan aan te schuiven. Dat zorgt trouwens ook voor gevaarlijk­e situaties op deze drukke weg. Om nog niet te spreken van de luchtkwali­teit door de uitlaatgas­sen of het opwaaiende zand.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tijdens het zeilseizoe­n wordt de plas niet aangevuld, alleen op het droge mag dan gewerkt worden.
FOTO TOM PALMAERS Tijdens het zeilseizoe­n wordt de plas niet aangevuld, alleen op het droge mag dan gewerkt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium