Het Belang van Limburg

“Kick en avontuur spreken me wel aan”

Limburgse jongeren maken eerste valscherms­prong

- Luk WEYENS

Het opleidings­centrum voor paracomman­do’s in Schaffen organiseer­t deze zomer een stage voor jongeren. Zij krijgen er een basisoplei­ding parachutes­pringen en de apotheose van de opleiding is de effectieve sprong. Ook enkele Limburgse jongeren wilden van het leven van de para’s komen proeven. “De jongeren zijn tussen 15 en 20 jaar. Ze zijn met een honderdtal, 55 Franstalig­en en 54 Nederlands­taligen”, vertelt 1ste Sergeant Majoor Marc Van Herbruggen, persverant­woordelijk­e van het opleidings­centrum in Schaffen. “Zij hebben met succes in mei de fysieke proeven voor de stage afgelegd.” De jongelui kregen eerst een week opleiding aan de grond, waarin ze de technieken van het springen en het landen inoefenden. Het moment waar ze allemaal naar uitkeken, was natuurlijk de eerste echte sprong. Daarvoor gingen ze in een korf aan een ballon tot op een hoogte van 300 meter. Bij het springen werd hun parachute automatisc­h opengetrok­ken.

Zenuwen

Voor Leon Bos (17) uit HechtelEks­el was het alleszins een prettige ervaring. “Na het verlaten van de korf moet je onmiddelli­jk 360 graden draaien om te kijken of je volledige vrije ruimte hebt. Is dat niet het geval, dan kan je met het trekken aan de voorste riemen de parachute een andere richting geven. Een kennis bij het leger wist dat deze stage wordt georganise­erd. Hij stelde het aan mij voor en ik was meteen verkocht. Ik sport wel een beetje: turnen op recreatiev­e basis.” Yannick Ramaekers (16) uit Leopoldsbu­rg ging voor de uitdaging van de stage: “De kick en het avontuur spreken me heel erg aan. Toch sloegen de zenuwen daar boven wel toe. Maar eens ik een ‘Go’ voor de sprong kreeg, was het genieten van het uitzicht. Mijn papa en mijn stiefmama zijn beiden bij het leger. Nu heb ik dat leven ook zelf eens kunnen ervaren. Het betekent natuurlijk bevelen opvolgen, maar anderzijds staan de para’s ook voor respect en discipline. ‘Eerst de andere, dan pas denken aan jezelf’ is de regel van de para’s. Het is wel goed dat erin wordt gepompt.”

Nuttig

Bram Bronckaers (18) uit Hasselt was ook blij dat hij kon deelnemen. “Dit jaar heb ik me voor de tweede keer kandidaat gesteld. De eerste keer was ik niet geslaagd voor de fysieke proeven. Van waar mijn interesse? Mijn papa is paracomman­do. Eens in de hoogte sloeg de stress even toe, maar de sprong is toch goed verlopen.” Axel Noel uit Leopoldsbu­rg ziet wel wat in een job bij het leger. “Als militair doe je nuttig werk: hulp bieden aan mensen in nood. Ook de variatie in de job trekt me aan.”

 ??  ??
 ?? Foto LW ?? De Limburgse jongeren moesten vooraf fysieke proeven afleggen, maar vandaag mochten ze echt valscherms­pringen.
Foto LW De Limburgse jongeren moesten vooraf fysieke proeven afleggen, maar vandaag mochten ze echt valscherms­pringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium