Het Belang van Limburg

“Een kind met progeria, daarvan leer je relativere­n”

- Benjamin PRAET

Karen Damen en James Cooke die een camping uitbaten, het lijkt een recept voor ludieke tv. Maar vergis je niet: in hun nieuwe Vier-programma staan straffe menselijke ontmoeting­en centraal, zoals met kinderen met progeria. Zo ontmoeten de BV’s ook Michiel Vandeweert en zijn zus Amber uit Diepenbeek. “Voor hen bestaat het woord uitstellen niet. Zo leer je wel relativere­n.” “Getver. Duivenpoep aan mijn hand. (springt in het rond) Karen, snel, giet er water over. Ieuw, ik ga kokhalzen.” Het maakt meteen de vraag overbodig hoe James Cooke (32) aankijkt tegen het leven op de camping. Eén keer deed hij het als kind, maar sindsdien kleedt hij zijn vakanties anders in. “Geef mij maar een all inclusive, dan hoef je niet over 27.000 zaken na te denken. Gewoon aan het zwembad liggen en de ganse dag uit een groot buffet kiezen wat je gaat eten.” En toch baat Cooke deze zomer voor een nieuw VIER-programma een camping uit. Dat doet hij samen met Karen Damen (42), ook niet de meest doorwinter­de kampeerder, vanuit een caravan met een hoog ‘Bassie & Adriaan’-gehalte. De soms komische, contrastri­jke situaties vormen echter niet de rode draad. Elke week zetten de twee hun tenten op voor een groep mensen die ze beter willen leren kennen. Mensen die in het gewone leven niet alle kansen krijgen. Ze voeren gesprekken met hen en gaan op uitstap.

Progeria

Zo hebben ze ook een viertal kindjes met progeria te gast op hun camping, onder wie Michiel Vandeweert en zijn zus Amber uit Diepenbeek. Het werd een confronter­ende, emotionele en tegelijk hoopvolle, positieve ontmoeting. “Ongeloofli­jk hoe sterk zij in het leven staan. En ook hoe hun ouders omgaan met het besef dat ze hun kind vroeg of laat moeten afgeven. Dat verdient alle respect, daar kan iedereen wat van opsteken. Voor hen bestaat het woord uitstellen niet. Ze hebben James en mij leren relativere­n. Dat je moet genieten van elke dag en niet mag verzanden in geklaag als je pakweg in de file staat”, vertelt Damen.

De bedoeling is dat de kijker te weten komt hoe hij zulke mensen best benadert. “Het programma moet je blik verruimen. Het eerste wat Michiel zei, was: ‘Ik vind het vreselijk als iemand me aanspreekt als een baby. Als ze me beginnen te betuttelen. Ik ben wel al negentien, hé.’ Hij wil ook gewoon doen wat zijn leeftijdsg­enootjes doen. Daarom vertrekken wij vanuit de vragen die iedereen zich stelt. We bereiden de ontmoeting­en met onze gasten ook niet voor. We weten zelf pas wie het zijn als ze onze oprit opdraaien”, zegt Cooke. Waar de camping nu precies ligt, moet tot na de opnames midden augustus geheim blijven, om zo te vermijden dat het er plots een overrompel­ing wordt.

En of de mening van Damen en Cooke over het campinglev­en intussen veranderd is? “We zijn uitermate gecharmeer­d geraakt door het community-gevoel. Een camping is een heel sociaal gegeven. Iedereen kent iedereen, iedereen is er voor elkaar. Dat gaan we echt missen.”

Camping Karen en James is vanaf september te zien op Vier

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium