Het Belang van Limburg

“De zondagocht­end na de zaterdagav­ond: dat is de blues”

Rick de Leeuw presenteer­t Blues Peer

- Christof RUTTEN

Blues Peer staat voor de deur met toppers als ZZ Top, Canned Heat, Jethro Tull en Jools Holland. Spek naar de bek van Rick de Leeuw (56), die voor het eerst het festival aan mekaar zal praten. “Ik beschouw dat als een immens grote eer. Ik heb meteen ja gezegd.” “Blues , dat is voor mij goeie stevige gitaren, geweldige solo’s en het is toegestaan om er een biertje bij te drinken”, zegt Rick. “En blues is fantastisc­h live. Thuis luister ik graag naar klas- siek en jazz, maar live op een festival is blues perfect.”

Het bluesgevoe­l omschrijft de exfrontman van Tröckener Kecks als “de zondagocht­end na de zaterdagav­ond. Als je dan een LP opzet en je voelt je gesteund, dan weet je het wel. Het heeft iets van zwelgen op de rand van zelfmedeli­jden, maar dat kan eens deugd doen. Blues geneest? Ja, dat denk ik wel, muziek heeft sowieso een helende kracht.”

Alabama

Hij kijkt uit, zegt ie zelf, naar de affiche. “Ja jongen, echt een mix van nostalgie en nieuwe dingen. Bands als The Red Devils en The Black Crowes, de groep waaruit The Magpie Salute is ontstaan, daar ben ik mee groot geworden. Heel goeie sound. Ik was zware fan, dus ik kijk er enorm naar uit om die live aan het werk te zien. Ik ben ook één keertje in de VS geweest en dat was in Alabama. Daar heb ik toen een cd gekocht van de The Blind Boys Of Alabama: de manier waarop ze samen zingen vind ik goddelijk, en nu ga ik ze voor de eerste keer op een podium bezig zien. ZZ Top en Jethro Tull zijn voor mij echt jeugdsenti­ment. Ook naar de set van Jools Holland kijk ik uit. Ik ken hem al van in de periode van Squeeze en telkens als ik hem live zag spelen, zat ik te genieten. Niet alleen van de muziek, maar ook van het speelplezi­er waarmee die band op het podium staat.”

Nieuwe cd

Krijgt ie zelf geen zin om te zingen op dat podium als ie de bands aan het werk gaat zien? “Ik hoop het! De maandag na Blues Peer ga ik onder andere met Jan Hautekiet en Axl Peleman een nieuwe cd opnemen in de ICT studio. Ik hoop dat ik wat van Blues Peer kan meenemen als ik naar Brussel rijd.”

Blues Peer, 14 t.e.m. 16 juli, www.bluespeer.be

X

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Rick de Leeuw
FOTO FRED DEBROCK Rick de Leeuw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium