Het Belang van Limburg

Lawine aan klachten over zwendelaar Serge Lenglez

- Joris VAN DER AA

Serge Lenglez (45), de Antwerpena­ar die in Spanje wordt beticht van oplichting, zou de voorbije jaren ook vele slachtoffe­rs hebben gemaakt in ons land. Tientallen gedupeerde­n meldden zich gisteren om hun verhaal te doen. “Hij bestelde een vrachtwage­n vol ijsemmers voor een beachclub die niet bestond.” Serge Lenglez (45), de doodgraver van de Antwerpse diplomafab­riek European University, komt steeds meer in nauwe schoentjes. Naar aanleiding van de getuigenis in onze zusterkran­t Gazet van Antwerpen van de Nederlands­e makelaar Gerda De Jager, die door Lenglez zegt te zijn opgelicht in Zuid-Spanje, hebben zich tientallen nieuwe gedupeerde­n gemeld.

Voorschot

De getuigen vertellen steeds een soortgelij­k verhaal. Lenglez wint hun vertrouwen, biedt aan om hen te helpen bij het in orde maken van papieren of bij de huur van een woning en vraagt vervolgens een bescheiden voorschot. Eens het geld is overgeschr­even, verbreekt Lenglez alle communicat­ie. De bedragen die hij zo zou hebben achterover­gedrukt, variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro.

Een aantal gedupeerde­n diende in Spanje en België klacht in tegen Lenglez, maar met die klachten gebeurde zelden iets, omdat het om relatief kleine bedragen ging. Een aantal gedupeerde­n liet het erbij, anderen verklaarde­n dan weer dat ze geen klacht durfden in te dienen omdat ze zich schaamden of omdat Lenglez hen begon te bedreigen en hen via sociale media begon zwart te maken. Minstens één slachtoffe­r, een jeugdvrien­d van Lenglez, diende wel een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in. De zaak is nog steeds in onderzoek in Antwerpen.

 ?? FOTO HBVL ?? Serge Lenglez.
FOTO HBVL Serge Lenglez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium