Het Belang van Limburg

“Mag ik kiezen op welk kerkhof ik begraven word?” PEER

-

Op Boseind in Neerpelt werd woensdag de eerste reeks van infoavonde­n over de fusie afgesloten. Op de zeven avonden die Overpelt en Neerpelt organiseer­den, werden ruim 600 aanwezigen geteld. Op Boseind stelde iemand de vraag of de mogelijkhe­id bestaat te worden begraven op een begraafpla­ats naar keuze binnen de fusiegemee­nte. Dat is een pertinente vraag want Overpelt telt drie begraafpla­atsen waar men vrij een grafsteen kan kiezen en in Neerpelt staan allemaal dezelfde kruisjes (foto). Niemand had echter een antwoord klaar. Jaak Fransen (Overpelt): “Daar is nog niet over nagedacht. In principe word je begraven in de gemeente waar je woont. Ik veronderst­el dat ook de structuren van de begraafpla­atsen behouden blijven.” Raf Driesken (Neerpelt): “Tegen 31 december 2019 dient het reglement gemeenteli­jk aangepast.”

Station

Op Fabriek kwam de penibele toestand van de NMBS-opstapplaa­ts in Overpelt-Dorp ter sprake. Iemand vroeg zich af of er na de fusie met Neerpelt wel een nieuw station in Overpelt komt. Jaak Fransen: “Neerpelt zal zijn beschermde station behouden, maar wij blijven vragende partij voor een verbeterde, nieuwe halteplaat­s in Overpelt. De opstapplaa­ts wordt wel richting Lommel verlegd om de aansluitin­g naar het Mariazieke­nhuis te realiseren.” De spoorwegov­ergangen van de Houtmolen en Dorpsstraa­t zouden hierdoor ook wegvallen. “Die zorgen geregeld voor stremmend verkeer op de nu al overbelast­e Leopoldlaa­n.” Buiten de gemeente en NMBS zijn ook Infrabel en De Lijn betrokken partij. “Misschien kan een fusiegemee­nte van straks 32.000 inwoners meer gewicht in de schaal leggen. Maar het gaat over centen en die zijn er momenteel niet”, besluit Fransen. Met maar liefst anderhalve kilometer verdwaalpl­ezier in de aanbieding, opent vandaag het Peerse Maisdoolho­of voor het grote publiek. Na de topeditie van vorig jaar, hopen de initiatief­nemers dat tot en met 31 augustus meer dan 10.000 bezoekers zullen langskomen. Als extraatje heeft de organisati­e dit jaar The Cosmopolit­an Chicken Project te gast van kunstenaar Koen Vanmechele­n. Het maisveld in de Lindebosst­raat, vlakbij de Baan naar Helchteren, is er helemaal klaar voor. “De maisplante­n vormen dit jaar een muur die op sommige plaatsen een hoogte van drie meter haalt. Ook de dichtheid is perfect want je kijkt er niet los doorheen”, stelt Dirk Colaers, voorzitter van de Landbouwra­ad. De organisati­e belooft het moeilijkst­e doolhof tot dusver. Wie wil, kan aan de ingang voor alle zekerheid een gesloten envelop krijgen met daarin een ontsnappin­gsplan als reddingsbo­ei. Voor het centrale thema viel de keuze dit jaar op de kip, een ideale gelegenhei­d om kunstenaar Koen Vanmechele­n erbij te betrekken. “Hij zal in Peer kuikens presentere­n die een kruising zijn van de nieuwste soort uit zijn Cosmopolit­an Chicken Project, én de lokale vertrouwde bruine kip.

Het terrein van 3 hectare herbergt naast het doolhof, ook een kinderboer­derij, een 6 meter hoge klimberg van stro én een terras. Het doolhof is dagelijks te bezoeken tot woensdag 31 augustus, telkens van 10 tot 18 uur. Er zijn ook enkele avondopeni­ngen. De toegangspr­ijs bedraagt 3 euro en 2 euro voor groepen vanaf 10 personen.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO PATH ??
FOTO PATH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium