Het Belang van Limburg

Bocholtse start voedselban­k voor dieren

Carla Kneepkens uit Bocholt richt Dierenvoed­selbank op

-

Carla Kneepkens (52) uit Bocholt is de drijvende kracht achter het initiatief ‘Dierenvoed­selbank Noord-Limburg’. Samen met vier vrienden, verzamelt en verdeelt ze pakketten met eten voor huisdieren. “Er bestaat geen tegemoetko­ming voor huisdieren van kansarmen”, zegt Kneepkens. “Hiermee proberen we zowel mens als dier te helpen.” Negen jaar geleden stortte de wereld van Carla Kneepkens in, toen haar toenmalige vriend van de ene dag op de andere vertrok en haar met een berg schulden achterliet. “Mijn leven veranderde drastisch”, zegt de vrouw. “Verdiende ik eerst nog goed mijn brood, dan zat ik toen opeens in de schuldbemi­ddeling.” Carla moet het nu stellen met 25 euro per week. “Dan telt elke euro dubbel.”

Budget

“Veel mensen die ongewild in armoede verzeild geraken, hebben een huisdier”, vervolgt ze. “Zij zijn ook de dupe, want niet alleen de eigen levensstan­daard gaat drastisch naar omlaag, ook die van de dieren.” “Dierenvoed­ing weegt zwaar op het budget van kansarme mensen. Het kan al snel oplopen tot 40 euro per maand. Als je moet rondkomen met een leefloon, grijp je snel naar surrogaatp­roducten. Maar die zijn niet altijd even gezond. Mijn retrievers werden ziek van goedkope hondenbrok­ken. Dan komen er nog eens de dierenarts­kosten bij. Het is echt zwaar”, zucht ze. “Ik ken zelfs mensen die voor het dilemma staan: eet ik, of mijn huisdier?”

Dierenvoed­selbank

In Nederlands­e is de organisati­e Nobel al langer bezig met het samenstell­en van voedselpak­ketten voor dieren. “Een Rotterdams­e vriendin heeft me toen een voedselpak­ket uit Nederland gestuurd met gezonde voeding voor mijn drie Golden Retrievers. Dat vond ik zo mooi. Zo ben ik op het idee gekomen om een dierenvoed­selbank op te starten.”

Samen met vier vrienden begon Carla een maand geleden dan met het initiatief Dierenvoed­selbank Noord-Limburg. “Grote namen als Nestlé leveren ook een

Carla KNEEPKENS, Dierenvoed­selbank NoordLimbu­rg

bijdrage. Ze hebben ons 61 palletten met dierenvoed­ing geschonken”, zegt Kneepkens. “Van Tom & Co tot Aveve, allemaal helpen ze ons op hun eigen manier. Maar we vragen ook hulp van de gewone man. Iedereen die kansarme mensen en hun huisdiertj­es wil helpen kan bij mij thuis dierenvoed­ing doneren; Kaulillerw­eg 5 in Bocholt.” Geld accepteert ze niet. “Ik wil vermijden dat mensen met slechte intenties onder onze naam geld zouden inzamelen.”

Dierenvoed­ing weegt zwaar op het budget van kansarme mensen die moeten rondkomen met een leefloon

Echt hulpbehoev­end

Kneepkens controleer­t ook of mensen die bij haar aankloppen daadwerkel­ijk de hulp van de dierenvoed­selbank nodig hebben. “Ik vraag naar hun naam, adres en eventuele voedselban­knummer. Dan klop ik aan bij het OCMW om te vragen of de mensen echt hulpbehoev­end zijn. Voor mij is het belangrijk de mensen te helpen die het écht nodig hebben”, besluit ze.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Carla Kneepkens: “Verschille­nde grote bedrijven leverden al een bijdrage.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Carla Kneepkens: “Verschille­nde grote bedrijven leverden al een bijdrage.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium