Het Belang van Limburg

Vluchtelin­gen N-VA wil geen nieuwe reddingsmi­ssies

N-VA én premier Michel vragen dringend om Europese oplossing

- Werner ROMMERS

Als er geen oplossing komt voor de ongecontro­leerde vluchtelin­genstroom vanuit Libië naar Europa stuurt België volgend jaar geen marineschi­p meer naar de Middelland­se Zee. “Want we dweilen daar met de kraan open, wat geen enkele zin heeft”, zeggen zowel staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) als defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA). Ook premier Michel vraagt dat Europa zich ernstig bezint. Het Belgische marinefreg­at Louise-Marie patrouille­ert op dit moment in het kader van de Europese missie Sophia voor de Libische kust. Hoofdopdra­cht? Mensensmok­kelnetwerk­en in kaart brengen en smokkelaar­s onderschep­pen. De bemanning wist al 100 smokkelaar­s te klissen en 400 smokkelaar­sboten te vernielen, aldus cijfers van Defensie. Maar de vluchtelin­genstroom wordt er daardoor niet minder op. De voorbije maanden steeg het aantal bootvlucht­elingen dat in Italië toekwam met nog eens een kwart. Twee weken geleden moest ook de Louise-Marie tussenbeid­e komen toen een boot met vluchtelin­gen in moeilijkhe­den kwam. De 118 geredde opvarenden werden volgens de geldende Europese procedure in Italië aan de wal gezet, waar ze allemaal asiel aanvroegen.

Maar dat beeld behoort volgend jaar – wanneer de Belgische marine in principe opnieuw deelneemt aan operatie Sophia – haast zeker tot het verleden. Als er niks verandert, willen zowel Francken als defensiemi­nister Vandeput het schip niet opnieuw uitsturen. Zij vinden dat Europa het geweer compleet van schouder moet veranderen, “door onder meer de vluchtelin­gen opnieuw naar Libië te brengen, in plaats van naar Europa.”

“Want de reddingsac­ties op zee – waarbij bootvlucht­elingen door marinesche­pen of schepen van hulporgani­saties telkens naar Europa worden gebracht – hebben een gigantisch aanzuigeff­ect, met enkel meer doden tot gevolg”, aldus Francken. “Je hebt zelfs mensen uit Bangladesh, die nu via Libië en de Middelland­se Zee tot in Europa trachten te geraken. Complete waanzin.”

Hotspots

Premier Charles Michel (MR) begrijpt de bezorgdhed­en van beide N-VA’ers. “Er moet nu vooral een Europese oplossing voor de ongecontro­leerde vluchtelin­genstroom worden gevonden” aldus Michel.

Een mogelijke oplossing is het creeren van hotspots aan de andere kant van de Middelland­se Zee. Al zijn daar vandaag weinig stabiele landen te vinden, denk aan Libië, dat geen volwaardig­e regering heeft. Vluchtelin­gen zouden dan in die hotspots worden opgevangen voor hun asielaanvr­aag, zodat ze niet langer in gammele bootjes de Europese kusten trachten te bereiken.

 ??  ??
 ?? Foto YVES DELEPELEIR­E ?? Twee weken geleden: de bemanning van de Louise-Marie redt 118 vluchtelin­gen. Zo’n beeld behoort volgend jaar wellicht tot het verleden.
Foto YVES DELEPELEIR­E Twee weken geleden: de bemanning van de Louise-Marie redt 118 vluchtelin­gen. Zo’n beeld behoort volgend jaar wellicht tot het verleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium