Het Belang van Limburg

KONING ROGER VIII Federer doet met achtste zege in Londen beter dan record Sampras

Federer wordt Mister Wimbledon

- Paul DE KEYSER

Roger Federer (35) schoof gisteren weer wat dieper in de legende, met zijn achtste overwinnin­g op Wimbledon. Een record. De Zwitser hoefde er nauwelijks moeite voor te doen. Een voetblessu­re belette uitdager Marin Cilic om zijn rol te spelen. Maar toch: “Dit is magisch, niet te geloven”, worstelde Federer met zijn emoties. “Echt, dit is te veel!” troostte Federer. “Je bent een held.”

Door de blessure van de Kroaat hoefde Federer op Centre Court zijn kunsten nauwelijks te etaleren, maar dat had hij de dagen voordien al met veel allure gedaan. Een klare kijk, het juiste shot op het juiste moment zodat het balletje ongrijpbaa­r voorbij een wanhopige tegenstand­er zeilde. Lichtvoeti­g, alsof de jaren geen vat krijgen op de atleet van 35. En zeggen dat hij uitgeteld leek, afgeschrev­en nadat hij vorig jaar voor het eerst in zijn carrière plooide onder blessurela­st. Zijn rug, zijn knie: ze wilden niet meer mee en dwongen hem tot een forfait voor Roland Garros en legden hem na zijn verloren halve finale op Wimbledon tegen Milos Raonic een break van zes maanden op. “Ik bleef geloven in de droom”, stelde Federer na zijn triomf van gisteren. “Daarmee geraak je al ver in het leven. Uiteraard was er vorig jaar twijfel of ik nog ooit op deze baan zou staan. Het was een lange en zware weg terug, maar nu ben ik zo blij dat ik het heb gedaan en ik mijn lichaam toeliet om weer gezond te worden. Weet je, er is nog een leven naast het tennis. Ik wil ook een goeie vader en een goeie echtgenoot zijn.”

Grote speeltuin

Waarbij hij blik gooide spelersbox, Miroslava Mirka nauwelijks een geamuseerd­e naar de waar tijd had om mee te genieten van het succes van haar man. Zijn tweelingdo­chters Myla Rose en Charlene Riva (7 jaar) applaudiss­eerden wel voor papa maar de andere tweeling - Leo en Lenny, amper 3 - hadden daar merkbaar veel minder boodschap aan. “Ze denken nog dat het tenniscour­t een grote speeltuin is, maar ik hoop dat ze het op een dag zullen begrijpen.” De Zwitser zelf begreep het alleszins. “Dit is magisch, niet te geloven. Echt, dit is te veel. Acht keer Wimbledon. Nauwelijks te vatten voor een gewoon mannetje uit Basel dat ervan droomde om er ooit eens de finale te spelen.”

Dit is magisch, niet te geloven. Acht keer Wimbledon. Nauwelijks te vatten voor een gewoon mannetje uit Basel dat ervan droomde om er ooit eens de finale te spelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium