Het Belang van Limburg

Bommenwerp­er met bemanning ligt al 75 jaar in moeras van Zonhoven

75 jaar na crash vindt Zonhovenaa­r vermist Brits oorlogsvli­egtuig terug

- Toon ROYACKERS

Kevin Follong van Koninklijk­e Heemkundek­ring van Zonhoven is erin geslaagd om, via getuigenis­sen en met hulp van het Britse leger, een Britse bommenwerp­er uit de Tweede Wereldoorl­og te lokalisere­n. In 1942 crashte het toestel in een moeras in het Vogelsanck­bos en sindsdien werd het nooit meer teruggevon­den. “De soldaten die hier gesneuveld zijn, hebben Zonhoven voor een grote ramp behoed”, zegt Follong. 17 maart 1942. Een Lancasterb­ommenwerpe­r van het Britse leger is in volle Tweede Wereldoorl­og boven Limburg onderweg naar het Ruhrgebied. Het doel: de Duitse industrie zwaar treffen. Maar boven Limburg zien de nazi’s de Lancaster overvliege­n. Vanuit Brustem stijgt meteen een toestel op, om de Britten neer te halen. Maar ook vanuit het natuurgebi­ed de Teut nemen de Duitsers de Britten zwaar onder vuur. Het toestel ploft bijgevolg stuurloos neer in een Zonhovens moeras mét nog twee bemannings­leden aan boord. Meer dan zeventig jaar leek het toestel en de twee slachtoffe­rs werkelijk van de aardbodem verdwenen. Het vliegtuig crashte in het holst van de nacht. “Burgers moesten binnen blijven door de avondklok”, weet Kevin Follong (32) van de Koninklijk­e Heemkundek­ring van Zonhoven. “Getuigen waren er dus niet. Maar het dorpscentr­um werd wel opgeschrik­t door een bom. Die viel neer op het huis van slagerij Bijnens. De Britten probeerden zo toch nog hoogte te houden, en te vermijden dat hun vliegtuig op het centrum van Zonhoven zou vallen. Ze manoeuvree­rden het toestel naar een nabijgeleg­en bos, een zeer koelbloedi­ge daad. Vijf bemannings­leden konden met hun parachute uit de Lancaster springen, maar de boordschut­ter en de munitielad­er waren gewond en konden zichzelf niet meer bevrijden.”

Onvindbaar

Kevin FOLLONG Amateurhis­toricus

Het toestel is uiteindeli­jk in een moeras in het Vogelsanck­bos terechtgek­omen. “Op een halfuurtje tijd moet het daar helemaal verzwolgen zijn. De twee gewonde Britten aan boord waren kansloos. Toch zijn er aanwijzing­en dat Zonhovenar­en geprobeerd hebben het vliegtuig te bereiken. Maar de Duitsers waren er sneller bij. Zij sloten de hele omgeving af, maar konden onmogelijk iets van de Lancaster recuperere­n. Hij was gewoon onvindbaar.” Zeven jaar na het einde van WO II was er wel al een Zonhovense boer die een stukje vliegtuig vond. “Dat gebeurde toevallig terwijl hij turf aan het steken was. Verbaasd bracht hij zijn vondst naar de politie, maar een uitgebreid onderzoek kwam er niet. Aan de hand van die vondst hadden we wel een idee waar de Britse bommenwerp­er ongeveer moest liggen.” “Ik besloot de zoektocht te hervatten”, vertelt Kevin Follong. “Met een vliegtuigj­e zijn we zelfs over het gebied gaan vliegen. Getuigenis­sen van oudere buurtbewon­ers hebben eveneens geholpen. En op een dag vond ik een klein stukje op de site: de oliepomp van het luchtlandi­ngsgestel. Daarmee waren we zeker: het toestel moet hier wel liggen. Het Britse leger heeft met sonarappar­atuur de locatie definitief kunnen aanwijzen.”

Negen meter diep

“Wat er nu moet gebeuren? Alleszins is dit een plek om in ere te houden,” vindt Follong. “De Britten maken plannen om het toestel boven te halen, maar of dat haalbaar is, is een andere vraag. Het wrak ligt immers op negen meter diepte en de kans is groot dat er nog bommen aan boord zijn. Toch hebben de soldaten recht op een waardige rustplaats, vinden de Britten. Ik ben blij dat ik met mijn zoektocht hen geholpen heb. Jonge mensen weten vandaag nog amper wat er hier destijds gebeurd is. Ik wil de geschieden­is levend houden, en de twee Britse soldaten eren die hier gesneuveld zijn. Zij hebben er destijds alles aan gedaan om een grotere ramp in Zonhoven te vermijden.”

Veel jonge mensen weten vandaag nog amper wat er hier destijds gebeurd is. Ik wil de geschieden­is levend houden, en de twee Britse soldaten eren die hier gesneuveld zijn

 ??  ??
 ?? Foto HBVL
Foto TOON ROYACKERS ?? Een Lancaster zoals het gecrashte toestel er ongeveer moet hebben uitgezien. Kevin Follong kon de oliepomp van het landingsge­stel al bovenhalen.
Foto HBVL Foto TOON ROYACKERS Een Lancaster zoals het gecrashte toestel er ongeveer moet hebben uitgezien. Kevin Follong kon de oliepomp van het landingsge­stel al bovenhalen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium