Het Belang van Limburg

“N-VA kleinste verliezer”

-

“Er zijn pro’s en contra’s te vinden voor een afslanking van de parlemente­n.” Dat zegt professor Lode Vereeck, tevens Senator voor Open Vld. “Gezien de gevolgen hoeft het niet te verwondere­n dat N-VA een grote voorstande­r is.”

Wat is het belangrijk­ste gevolg van een afslanking?

“De effectieve kiesdrempe­l in Limburg (percentage stemmen dat een partij moet halen om minstens één verkozene te hebben, nvdr) zou stijgen naar 8 procent voor het Vlaams Parlement en 9,2 procent voor de Kamer. Dat zou vooral een slechte zaak zijn voor de kleine partijen. Door de zetelverde­ling volgens het systeem D’Hondt - dat bevoordeel­t grote partijen - vallen zij in een kleine kieskring uit de boot. In Limburg zouden Groen en Vlaams Belang uit het Vlaams Parlement verdwijnen. Dat is niet goed voor de democratie, omdat het parlement een weerspiege­ling moet zijn van de politieke wil van het volk. Dat kan worden opgelost door ofwel af te stappen van het systeem D’Hondt en de zetels zuiver proportion­eel te verdelen, ofwel naar een grotere, Vlaamse kieskring te gaan.”

Wie heeft er belang bij een afslanking?

“De verminderi­ng van het aantal zetels vergroot vooral de politieke macht van de grote partijen. Het hoeft dan ook niet te verwondere­n dat N-VA een grote voorstande­r is. De meeste andere partijen vallen in Limburg terug op nul, één of twee verkozenen. Vanuit een politiek-strategisc­he logica hebben zij er dus minder belang bij. Weinig verkiesbar­e plaatsen betekent ook dat het lijsttrekk­erschap van cruciaal belang wordt. Zolang de lijststem bestaat, hebben andere kandidaten weinig kans om verkozen te geraken. Dat is weinig democratis­ch en daarom pleit Open Vld voor de afschaffin­g ervan.”

Is een verminderi­ng wenselijk?

“In een democratie ligt de macht in principe - bij het volk. Vandaag is de macht vooral in handen van de regering, de bureaucrat­ie en de partijen. Er moet dan ook een sterk tegengewic­ht zijn, dit wil zeggen voldoende vertegenwo­ordigers van het volk, dat de overheid streng controleer­t en desnoods haar (te) grote macht aan banden legt. De vraag is dus of de belangen van het volk beter verdedigd worden door minder volksverte­genwoordig­ers.”

Wordt er beter niet bespaard?

“De democratie functionee­rt niet beter met minder vertegenwo­ordigers van het volk. Maar natuurlijk kan er bespaard worden op de werking van onze parlemente­n. Daarvoor moet er eerst en vooral worden bespaard op het staatsappa­raat. Hoe kleiner de overheid, hoe minder volksverte­genwoordig­ers er nodig zijn om haar te controlere­n. Parlemente­n met beperkte taken, zoals de Senaat, kunnen worden opgeslorpt door de deelstaatp­arlementen als die haar bevoegdhed­en overnemen. Er kan en werd ook al gesnoeid in de vergoeding­en en pensioenre­geling van parlements­leden. Ook de dotaties naar de partijen kunnen worden hervormd. Een sterke democratis­che controle kan dus zelfs minder kosten.”

Waar moeten er eigenlijk zetels verdwijnen?

“Als het aantal zetels toch wordt verminderd, moet worden nagegaan hoeveel burgers een parlements­lid vertegenwo­ordigt en hoe groot het budget is dat hij moet controlere­n.

Een oefening voor

België leert dat er vandaag vooral veel regionale parlements­leden zijn.”

 ?? Foto HBVL ?? Professor Lode Vereeck.
Foto HBVL Professor Lode Vereeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium