Het Belang van Limburg

Een besparing van 30 miljoen per jaar

-

Op vraag van de krant heeft professor economie en beleidsman­agement Lode Vereeck (UHasselt) de financiële impact van de afschaffin­g van de Senaat en de voorgestel­de afslanking van Kamer en Vlaams Parlement berekend. Die bedraagt 30 miljoen euro per jaar: Een Kamerlid of Vlaams Parlements­lid krijgt een bruto basisvergo­eding van 87.790 euro. Daar komen nog 6.730 euro vakantiege­ld en een forfaitair­e vergoeding voor beroepskos­ten van 24.580 euro bij. Dat geeft een totaal van 119.100 euro op jaarbasis. Daarnaast heeft elke verkozene een parlementa­ire medewerker die bruto 59.800 euro op jaarbasis kost. Daarnaast zijn er ook fractiemed­ewerkers: één per vijf verkozenen. Omgerekend heeft elke verkozene dus recht op 1/5de fractiemed­ewerker (kostprijs: 15.000 euro/jaar/verkozene).

“Een verkozene plus zijn omkadering kost de belastingb­etaler circa dus 193.900 euro per jaar aan vergoeding­en. Als we het met 94 verkozenen minder zouden doen, betekent dit een besparing van 18,2 miljoen euro per jaar of 91 miljoen euro voor een legislatuu­r van vijf jaar”, zegt Vereeck. “Let wel: dat is niet de totaalkost, want de kost voor gebouwen en kantoren zit hier niet in. Minder volksverte­genwoordig­ers impliceert immers dat je minder ruimte nodig hebt.”

Senaat

Stel dat men ook nog eens de Senaat afschaft, een vraag die al meermaals is gesteld? “De Senaat kost 47,7 miljoen euro per jaar. Ruim de helft van die kosten gaat naar lonen van statutair personeel. Dat kan je niet zomaar schrappen”, zegt Vereeck. “Enkel tien gecoöpteer­de Senatoren moeten worden vergoed, samen goed voor 600.000 euro per jaar.

Tel daarbij de vergoeding­en voor de functies in de Senaat (400.000 euro) en de vergoeding­en voor fractiemed­ewerkers (10,8 miljoen euro per jaar) en de besparing bij afschaffin­g bedraagt 11,8 miljoen euro per jaar of 59 miljoen euro voor een legislatuu­r van vijf jaar.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium