Het Belang van Limburg

“Date had plots 2.600 euro nodig”

Oplichters met nepprofiel­en viseren mannelijke vrijgezell­en op rendez-vous.be

- Ruben STEEGEN

Hasselaar Leon Roosen (63) is twee keer in nauwelijks enkele maanden tijd ei zo na slachtoffe­r geworden van gewiekste internetop­lichters, die actief zijn op de bekende datingsite rendez-vous.be. “Eerst winnen die ‘vrouwen’ je vertrouwen, waarna ze plots vastzitten op de Filipijnen en duizenden euro’s nodig hebben”, zegt Leon, die naar de politie stapte. Bij rendezvous.be bevestigen ze het bestaan van dergelijke nepprofiel­en. “We doen er alles aan om die zo snel mogelijk offline te halen.”

HASSELT -

Ruim een jaar geleden schreef Leon, een gepensione­erd weduwnaar, zich in op de Belgische datingsite rendez-vous.be in de hoop nieuwe mensen te leren kennen. “In maart kreeg ik een berichtje van een zekere Margreet De Vos, een Canadees-Belgische antiekhand­elaarster die in Antwerpen was gevestigd. Ze schreef een vriendelij­k, lief berichtje en vroeg om in de toekomst niet meer via rendez-vous, maar via onze persoonlij­ke mailadress­en te communicer­en.”

Margreet stuurde Leon lange liefdesbri­even in gebroken Nederlands, maar tot een ontmoeting kwam het niet. “Een paar weken na het eerste contact mailde Margreet plots dat ze vastzat op de Filipijnen. De politie had haar in de boeien geslagen, samen met nog 25 andere Belgen. Margreet was de enige met een advocaat en had onmiddelli­jk 2.600 euro nodig om die factuur te betalen.” Toen Leon mailde dat hij onmogelijk zo’n groot bedrag kon voorschiet­en, liet Margreet weten dat 600 euro ook goed was. “Maar ik vertrouwde het zaakje niet. Toen ik weigerde te betalen, werd ze kwaad en begon ze te dreigen.”

Identieke mail

Leon verbrak het contact, maar ondernam geen verdere stappen. “Ik was het debacle bijna vergeten, totdat ik afgelopen donderdag opnieuw een berichtje kreeg op rendez-vous.be, dit keer van een dame uit Leuven. Haar mail was identiek aan de eerste tekst die ‘Margreet’ in maart had gestuurd. Ook deze vrouw was zogezegd erg geïnteress­eerd, maar vroeg om niet via rendez-vous te communicer­en.”

Omdat Leon besefte dat hij door dezelfde oplichters in het vizier werd genomen, reageerde hij niet. “Ik ben vrijdag naar de politie gestapt om de feiten te melden.”

“Echte plaag”

Bij rendez-vous.be bevestigen ze het bestaan van dergelijke nepprofiel­en. “We voeren een constante strijd tegen deze praktijken, die een echte plaag vormen”, zegt Alexandre Baudout van rendez-vous.be. “Aangezien de oplichters voornameli­jk vanuit Ivoorkust opereren, wordt vooral het Franstalig­e deel van onze website getroffen. Maar dit verhaal toont aan dat ze nu ook Nederlands­talige gebruikers viseren.” Rendez-vous screent daarom 24 uur per dag profielen, foto’s en e-mailadress­en om valse gebruikers eruit te filteren. “Daarnaast drukken we gebruikers op het hart om nooit geld op te sturen.”

 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Hasselaar Leon Roosen (63) is al twee keer bijna slachtoffe­r geworden van gewiekste internetop­lichters op de datingsite rendez-vous.be
Foto KAREL HEMERIJCKX Hasselaar Leon Roosen (63) is al twee keer bijna slachtoffe­r geworden van gewiekste internetop­lichters op de datingsite rendez-vous.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium