Het Belang van Limburg

“Hoe verkleinen we onze voedselafd­ruk?”

‘Kids Climate Conference 2017’ wordt georganise­erd in Peer

- Rudi SMEETS

Voor het eerst vindt dit najaar in ons land de ‘Kids Climate Conference’ plaats. Op een terrein van negen hectaren naast vakantiepa­rk Erperheide in Peer nemen op 6, 7 en 8 oktober zowat 150 Vlaamse en Nederlands­e kinderen van 8 tot 14 jaar deel aan activiteit­en rond het thema ‘voeding’. Het evenement is een initiatief van Center Parcs en het Wereldnatu­urfonds (WWF). De ‘Kids Climate Conference’ is een idee van Jean Henkens, sinds 1984 landschaps­architect en bioloog van Center Parcs. De 60-jarige Molenbeers­elnaar ontwierp achttien van de 25 vakantiepa­rken, de zeven andere hertekende hij. Verscheide­ne maanden per jaar trekt hij door de jungles van Latijns-Amerika, Afrika en Azië om exotische planten en bomen te zoeken voor de Aqua Mundo’s, de subtropisc­he zwembaden van de parken.

“Tijdens die reizen treft me telkens opnieuw het gigantisch­e verschil tussen de westerse beschaving en de levenswijz­e van de autochtone bevolking”, zegt hij. “Bij ons wordt het leven steeds meer bepaald door presteren, consumeren, bezitten. Bovendien dragen we te weinig zorg voor onze mooie planeet. Dat bracht me in 2012 op het idee om kinderen – zij zijn de toekomst – te laten nadenken over duurzaamhe­id in diverse facetten.”

Lokaal geteeld

Jean Henkens overtuigde de directie van Center Parcs om ieder jaar een park in Nederland, Vlaanderen of Duitsland een weekend lang open te stellen voor een klimaatkam­p rond een bepaald thema. Dit jaar viel de keuze op voeding.

“Heel veel kinderen worden al op erg jonge leeftijd kieskeurig. Ik lust dit niet, ik lust dat niet… In pakweg Jemen of Soedan kan men zich zoiets niet voorstelle­n. De honger in de wereld treft bijna een miljard mensen. Daarom willen we jongeren bewust maken van de herkomst van voedsel en de voordelen van lokaal geteelde producten. Hoe kunnen we onze voedselafd­ruk verkleinen door slimme, duurzame keuzes te maken in wat we eten en drinken? Wat doe je met voedselres­tjes? Door middel van allerlei activiteit­en met een hoog belevingsg­ehalte – denk aan glasblazen en een ballonvaar­t – laten wij hen een antwoord geven op dat soort vragen.”

Jean HENKENS Initiatief­nemer

De beste stellingen en ideeën worden gebundeld en overhandig­d aan de Tweede Kamer en het Vlaams Parlement. Heel wat bekende figuren hebben hun aanwezighe­id al toegezegd. De Nederlands­e prinses Laurentien van Oranje komt ieder jaar op bezoek en van Vlaamse kant zullen onder meer weervrouw Jill Peeters en de ministers Bart Tommelein en Joke Schauvlieg­e er zijn. “Achter dit initiatief zit geen enkele commerciël­e bedoeling”, benadrukt Jean Henkens. “Daarom organisere­n we het kamp niet in Erperheide, maar op een terrein ernaast. Daar worden ook een kampvuurpl­aats en een picknickwe­ide ingericht. Voor de overnachti­ng kunnen we terecht in de cottages van het vakantiepa­rk, dat tijdens dat weekend volledig wordt ingenomen door 150 kinderen en hun families. In totaal zullen zo’n zevenhonde­rd mensen er volledig kosteloos verblijven en eten. De ‘Kids Climate Conference’ zal de problemen in de wereld niet doen verdwijnen, maar iedere vorm van bewustmaki­ng brengt ons een stapje dichterbij.”

Veel kinderen zijn kieskeurig. Ik lust dit niet, ik lust dat niet…

In Jemen of Soedan kan men zich zoiets niet voorstelle­n

 ?? FOTO HBVL ?? 150 kinderen nemen deel aan de conferenti­e. “Het zal de problemen in de wereld niet doen verdwijnen, maar iedere vorm van bewustmaki­ng brengt ons een stapje dichterbij.”
FOTO HBVL 150 kinderen nemen deel aan de conferenti­e. “Het zal de problemen in de wereld niet doen verdwijnen, maar iedere vorm van bewustmaki­ng brengt ons een stapje dichterbij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium