Het Belang van Limburg

Google laat twintig miljoen muggen los

- Werner ROMMERS

Een dochterbed­rijf van Google denkt ’s werelds gevaarlijk­ste sluipmoord­enaar quasi te kunnen uitroeien: de mug. Jaarlijks goed voor bijna 1 miljoen doden. Hoe? Door liefst 20 miljoen extra muggen los te laten. Haaien en leeuwen levensgeva­arlijk? Ja, maar niet zo dodelijk als muggen. De mug heeft elk jaar tussen 750.000 en één miljoen doden op zijn geweten, en dat door de verspreidi­ng van gevaarlijk­e infectiezi­ekten zoals malaria, gele koorts of dengue.

Tal van bedrijven en organisati­es – onder meer de stichting van Microsoft-stichter Bill Gates – trachten de mug al jarenlang klein te krijgen. Internetbe­drijf Google lijkt daar nu als eerste in te kunnen slagen.

Bij wijze van test laat Verily, de wetenschap­sdivisie van de internetgi­gant, de komende weken en maanden zo maar even 20 miljoen muggen los in en rond Fresno, een stad in de staat Californië. Het gaat om het grootste experiment met muggen ooit in de Verenigde Staten.

“We hebben een unieke broedmachi­ne ontwikkeld waaruit enkel mannetjesm­uggen komen, allemaal geïnfectee­rd met een bacterie, die hen sterilisee­rt”, legt ingenieur Linus Upson uit. Wanneer deze gesterilis­eerde mannetjes met vrouwtjes paren, komen de eitjes niet uit, wat op de duur tot een forse daling van het aantal muggen moet leiden.

Het stadje Fresno is niet willekeuri­g gekozen. Al enkele jaren duikt in deze regio een muggensoor­t op die in andere delen van de wereld infectiezi­ekten zoals malaria verspreidt. Als Verily in zijn opzet slaagt, wil het bedrijf deze manier van werken exporteren naar andere delen van wereld. “Er staat al een gelijkaard­ige test gepland in Australië, waar een ander klimaat heerst”, aldus nog het bedrijf. Het wil geen details kwijt over de kostprijs, maar die zou volgens specialist­en niet onaardig zijn.

Besmette mannetjes, luie mannetjes

Muggenexpe­rt Bart Knols volgt het experiment met veel interesse. “Maar we moeten tegelijk durven zegen dat een gelijkaard­ige, kleinschal­igere test in Australië ook een aantal zwaktes blootlegde. Bijvoorbee­ld dat de geïnfectee­rde mannetjesm­uggen zich amper verplaatst­en, waardoor ze veel te weinig in contact kwamen met vrouwtjes. Elders stelden wetenschap­pers vast dat sommige vrouwtjes niet wilden paren met de besmette muggen. Alsof ze het roken dat het mannetje niet 100 procent in orde was. Op papier lijkt deze aanpak veel kans op slagen te hebben, in de praktijk is het toch allemaal niet zo eenvoudig.” In Amerika maken enkele natuurbewe­gingen zich zorgen over de eventuele ecologisch­e gevolgen, wanneer in bepaalde regio’s muggen quasi helemaal worden uitgeroeid. Volgens Knols ten onrechte: “De mug kwam van nature niet voor in Noord-Amerika. Als de mug daar opnieuw verdwijnt, heeft dat dus ook geen enkel effect op de biodiversi­teit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium