Het Belang van Limburg

“Asociale maatregel die kwetsbare gezinnen treft”

Verhoging huurwaarbo­rg van twee naar drie maanden stuit op veel kritiek

- Ruben STEEGEN

De verhoging van de huurwaarbo­rg van twee naar drie maanden ontlokt bakken kritiek bij oppositiep­artijen Groen en sp.a, het Netwerk tegen Armoede en het Vlaams Huurderspl­atform. “Een asociale verhoging die opnieuw de meest kwetsbare gezinnen treft”, klinkt het misnoegd. Door de nieuwe regeling zal een huurder bij het afsluiten van een nieuw contract gemiddeld 2.300 euro moeten ophoesten. Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering in extremis de verhoogde huurwaarbo­rg van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) goed, waardoor verhuurder­s opnieuw drie in plaats van twee maanden waarborg mogen vragen. “Dit decreet respecteer­t de rechten en plichten van de huurders én verhuurder­s”, aldus Homans. De oppositie maakt echter brandhout van de nieuwe regelgevin­g. Oppositiep­artij Groen bestempelt het kersverse huurdecree­t als “asociaal en onaanvaard­baar. De zwaksten op de huurmarkt worden simpelweg vergeten. Dit is een minister van Wonen onwaardig.”

Ook sp.a schiet met scherp. “Dit heeft veel weg van pestgedrag en duwt huurders die het moeilijk hebben verder de armoede in.”

Oud recept

Vandaag bedraagt de gemiddelde huurprijs van een flat of woning in Vlaanderen 765 euro per maand. Daardoor zal een gezin voortaan zo’n 2.300 euro waarborg moeten ophoesten bij het afsluiten van een nieuw contract, bovenop de huur. “Totaal onhaalbaar voor mensen met een laag inkomen”, aldus het Netwerk tegen Armoede. “Een hogere waarborg is een oud recept, waarvan al is gebleken dat het niet werkt. Huurders zullen met nog grotere financiële problemen beginnen huren, wat het risico op betalingsp­roblemen enkel vergroot.”

Wachtlijst in Genk

Alessandro Cucchiara (28), Genks sp.a-gemeentera­adslid en voorzitter van sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Nieuw Dak, vreest een sociaal bloedbad. “In Genk staan er meer dan 2.200 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Betaalbaar huren op de privémarkt is een huizenhoog probleem. Dit nieuwe decreet zal die problemen enkel vergroten.”

De verhoogde huurwaarbo­rg treedt nog niet meteen in werking. Het huurdecree­t voorziet immers ook een renteloze, anonieme

Alessandro CUCCHIARA van sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Nieuw Dak

huurwaarbo­rglening voor gezinnen die de verhoogde borg niet kunnen betalen. Pas wanneer deze huurwaarbo­rglening volledig is uitgewerkt, mogen verhuurder­s drie in plaats van twee maanden huur vragen.

Betaalbaar huren op de privémarkt wordt opnieuw moeilijker gemaakt

Beschermen tegen schade

Weinig verrassend: de verhuurder­s zijn wél tevreden met het nieuwe decreet. Volgens de koepelorga­nisatie Verenigde Eigenaars was de verhoging noodzakeli­jk om verhuurder­s minimaal te beschermen tegen schade of wanbetaler­s. Ook zelfstandi­genorganis­atie NSZ vindt het optrekken van de waarborg een goede zaak zodat zelfstandi­gen “worden aangemoedi­gd om te blijven investeren in een huurwoning.”

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Door de nieuwe regeling zal een huurder bij het afsluiten van een nieuw contract gemiddeld 2.300 euro moeten ophoesten.
FOTO JIMMY KETS Door de nieuwe regeling zal een huurder bij het afsluiten van een nieuw contract gemiddeld 2.300 euro moeten ophoesten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium